Na današnji dan je uhapšen đeneral Draža Mihailović

Izvor:
Politički.rs

Đeneral Draža Mihailović je uhapšen 13. marta 1946. godine, osuđen na smrt i bez pismenog obrazloženja presude streljan 17. jula 1946. godine Ni do dan danas se ne zna gde je sahranjen. Pretpostavlja se da je njegov grob negde na Sajmištu, Adi Ciganliji ili u okolini Belog dvora.

Danas se navršava 76 godina od kada su komunisti zarobili vođu Trećeg srpskog ustanka đenerala Dragoljuba – Dražu Mihailovića i ubili njegove pratioce majora Dragišu Vasiljevića, kapetana Nikolu Majstorovića i poručnika Blagoja Kovača.

Njegov lik i delo će uvek biti dobar primer i put svima nama koji treba da idemo do konačne pobede i slobode“, rekao je o čiča Draži lider pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević.

Čiča Draža – Dragoljub Mihailović rođen je 26.04.1893. god. u Ivanjici. Učesnik je šest ratova dva balkanska rata, dve albanske pobune i dva svetska rata.

Početkom Drugog svetskog rata odbio je da prizna kapitulaciju i sa grupom oficira, podoficira i vojnika na Ravnoj gori podigao Treći srpski ustanak. Okupio je oficire koji su izbegli zarobljavanje i organizovao borbu protiv okupatora. Bio je prvi gerilac u porobljenoj Evropi i komandant četničkih odreda Jugoslovenke vojske od kojih će formirati Jugoslovensku vojsku u Otadžbini. Odlukom kraljevske jugoslovenske Vlade imenovan je za načelnika Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini i za ministra vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.

Kraljevski borci pod njegovom komandom su tokom Drugog svetskog rata spasavali srpski narod, a Mihailović je kao legendarni junak, simbol najčistijeg rodoljublja i najviših jugoslovenskih vrlina 1943. godine odlikovan francuskim krstom. Tokom leta 1944. godine Mihailović i njegovi četnici spasili su 512 savezničkih pilota. Zbog borbi koje je Draža vodio na okupiranoj teritoriji protiv sila Osovine i spasavanja savezničkih pilota američki predsednik Hari Truman ga je posthumno odlikovao Ordenom zasluge.

“Kada su komunisti 1944. godine preuzeli vlast nad prostorima Jugoslavije, Draža i njegovi borci nastavili su borbu i protiv komunizma. Ostavljeni od saveznika, četnici su vodili neravnopravnu borbu i junački ginulu sa verom u Boga za krst časni i slobodu zlatnu! 13. marta 1946. godine u mestu Undrulje (koje se danas zove po Draži Draževina) komunisti su na prevaru zarobili đenerala Dražu i ubili njegove pratioce. Draža Mihailović je u nepravičnom suđenju i nezakonitom procesu iz političko-ideoloških razloga od strane komunista osuđen na smrt 15. jula 1946. godine. Strijeljan je samo dva dana poslije, a za grob mu se ne zna ni do danas.”, podseća nas Mlađan Đorđević.

“Nakon toga, Srbija je upala u višedecenijsku komunističku diktaturu”, ističe Đorđević i dodaje:

“Ta komunistička diktatura i dan danas traje, sada preobučena u režim Aleksandra Vučića, lažnog nekadašnjeg četnika a sad pobratima Edija Rame, Mila Đukanovića i Bakira Izetbegovića.

Nacizam ni dan danas nije poražen, naprotiv, svedoci smo užasnih zločina ukrajinski nacista nad ruskim narodom u Donbasu, kao i podršci koju ti nacisti dobijaju od istih onih koji su i 1914. i 1941. hteli da unište sve ono što je rusko, što je srpsko, što je pravoslavno i da satru one one kojima su otadžbina i sloboda svetinje, ukazuje Đorđević.

Đenerala Dragoljuba Mihailovića Viši sud u Beogradu je rehabilitovao 14. maja 2015. godine. Utvrđeno je da Mihailović nije imao fer i pravično suđenje, te su mu ukinute sve izrečene sankcije i on je zvanično postao neosuđivan.

SA VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADŽBINU!“, poručuje vođa Oslobođenja Mlađan Đorđević.

POBEDA PRAVOSLAVLJA

Iako je danas u BiH zabranjeno obeležavanje godišnjice hapšenja đenerla Draže, u Dobrunskoj reci je služen parastos.

Iz Dobrunske reke poručuju:

“U Sveštenom Manastiru Sv.Nikolaja mirlikijskoga Čudotvorca u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada proslavljena je pobeda Pravoslavlja nad ikonobornom jeresi.


Nakon Svete Liturgije i pričešća vernog naroda služen je Parastos đeneralu JVuO Dragoljubu Draži Mihajloviću i njegovim pratiocima (izdanim,na prevaru zarobljenim i streljanim 1946. od bezbožnih komunista).

Uvek ćemo se sećati i služiti večni pomen svim junacima i ispovednicima Krsta Časnoga, vitezova slobode svog Srpskog naroda kao i svih istinoljubivih, Božjih naroda Vaseljene.”

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar