Novi dokazi o korupciji u Prvom osnovnom sudu, reagovanja NEMA, vrh sudske vlasti još uvek NEŠTO ČEKA

Novi dokazi o korupciji u Prvom osnovnom sudu, reagovanja NEMA, vrh sudske vlasti još uvek NEŠTO ČEKA

Tekst grupe građana “Vratite nam sudstvo!” prenosimo u celosti

Još uvek se čeka reakcija vrha sudske vlasti na korupciju sudije Ivane Dimovski

 

Pre nedelju dana Politički.rs je objavio prvi deo dokaza o korupciji sudije Ivane Dimovski iz Prvog osnovnog suda u Beogradu, konkretno njenu nedozvoljenu delatnost u reklamiranju konkretnih advokata i nuđenju privatnih usluga preko interneta, uključujući i nemoralne usluge “konsaltinga za zabavu”, a sve to u svojstvu sudije.

Na svom LinkedIn profilu, Ivana Dimovski je godinama, sve vreme radeći kao saradnik u Višem sudu u Beogradu, a potom i kao sudija u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, nudila privatne usluge poslovne pratnje stranim biznismenima, i u tome je bila toliko bezočna da je čak objavljivala preporuke “zadovoljnih mušterija”.

Predsednica Prvog osnovnog suda Snežana Stevović nije reagovala na prostituciju u sopstvenom sudu i štitila je Ivanu Dimovski, tako da je Dimovski preko iste mreže nastavila da se bavi i otvorenom korupcijom sa advokatima, o čemu ovde objavljujemo drugi deo dokaza.

U očiglednom uverenju da je zaštićena od disciplinskog gonjenja ili krivičnog progona, Ivana Dimovski je ušla u otvorene koruptivne veze sa advokatskim kancelarijama, pri čemu otvoreno reklamira pojedine kancelarije, šaljući tako poruku strankama da, ako kod nje žele da uspeju u svojim parnicama, treba da angažuju upravo te advokate. Radi se pre svega o advokatskoj kancelariji “Đorđević” iz Beograda i o advokatu Nini Nicović iz Beograda, koju Dimovski besomučno reklamira.

Tako Dimovski objavljuje promotivne fotografije kancelarije Đorđević, poput fotografija table pred kancelarijom na kojoj su navedena imena advokata i radno vreme kancelarije, potom promotivne fotografije proslava godišnjice te kancelarije, i promotivne fotografije vlasnika te kancelarije, inače nekadašnjeg predsednika Advokatske komore, koji je ostao zapamćen po tome što je upropastio komoru svojim nestručnim radom i vođenjem komore.

Jednu od reklama koje objavljuje Dimovski smo objavili u prošlom tekstu, a ovde je ponovljena radi podsećanja, uz još dve bezočne reklame kancelarije “Đorđević” koje do sada nisu objavljene (promotivna fotografija vlasnika kancelarije na konferenciji i promotivna fotografija proslave same kancelarije). Ove reklame više nego dovoljno govore o odnosu sudije Dimovski, koja je postupajuća sudija u predmetima u kojima se može pojaviti i kancelarija Đorđević, sa ovom kancelarijom (fotografije 1, 2, 3).

Dimovski, međutim, želi da deo kolača pripadne i advokatu Nini Nicović, pa tako ovog advokata reklamira potpuno besomučno, i to vrlo sugestivno (čitaoci neka pogledaju fotografije 4, 5, 6 i 7 ispod teksta).

Ivana Dimovski takođe na svom profilu pokazuje da ima dogovor i sa kancelarijama Rajić i Živković – Samadržić, o čemuj ćemo dokaze dostaviti u sledećem tekstu. Očigledno je reč o vrlo uigranoj shemi korupcije sa advokatima, što je kaljanje ne samo sudstva (a predstavlja i ozbiljno krivično delo kada je sudija korumpiran), nego je i nanošenje štete ostalim, poštenim advokatima, tako što sudija reklamira neke advokatske kancelarije u svojim javnim istupanjima.

Šta, međutim, očekivati od problematične mlade žene koja se tokom rada u sudu godinama bavi poslovnom pratnjom i to oglašava, predstavljajući se kao sudija? Njeno ponašanje nije iznenađujuće, ali je iznenađujuće ponašanje i ćutanje Snežane Stevović, predsednice Prvog osnovnog suda u Beogradu, i pravosudnih vlasti okupljenih u VSS, koje još uvek ne reaguju.

Dovoljno je pogledati fotografije koje slede da postane jasno na šta liči odnos sudija i advokata u Prvom osnovnom sudu, za koji među poštenim advokatima kruži informacija da poveravanje maloletnod deteta kod Dimovski i drugih sudija parničnog referata ovog suda košta 25 000 evra,  i kakve osobe se mogu birati za sudije u tom sudu.

Ukazujemo na činjenicu da su protiv Ivane Dimovski, po našim saznanjima, zbog narušavanja integriteta sudijske funkcije podnete dve disciplinske prijave Disciplinskom tužiocu Visokog saveta sudstva Radivoju Papu, sudiji Višeg suda u Novom Sadu.

Ona je zbog drastičnog viktimizovanja protivnika režima Aleksandra Vučića zloupotrebom sudijske funkcije, iako mlada, već zaslužila tu čast da bude predložena za “prvu turu” nosilaca pravosudnih funkcija koji će biti na listi za individualne sankcije SAD, o kojoj je naredbu potpisao predsednik Bajden, a očekuje se i otvoreno obraćanje nekoliko političkih pokreta i nevladinih organizacija predsednici Visokog saveta sudstva i ministarki pravde povodom nepodnošljivog tolerisanja ovakve osobe u pravosuđu.

Postavlja se samo pitanje kako će na ova pitanja SAD, EU, ali i građana Srbije odgovoriti Jasmina Vasović i Maja Popović, kao i Radivoj Pap?

Da li oni stoje iza poslovne pratnje, prostitucije i otvorene korupcije sa advokatima u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, pri čemu se i prostitucija i neprimerene veze sa advokatima otvoreno reklamiraju? Kakav dodatni dokaz je potreban za to da Ivana Dimovski ne bi smela ni da priđe sudu, a kamoli da u njemu radi kao sudija?

Postoji jasna društvena odgovornost Jasmine Vasović, Maje Popović i Radivoja Papa. Od njih su pravnici i intelektualci otvorenim pismima u javnosti već tražili da, nakon preuzimanja funkcija u vrhu sudske vlasti, konačno počnu da se ponašaju kao da sudstvo u Srbiji postoji, kao da nije samo virtuelni fenomen, hologram kroz koji, kada za njim posegnete, prolazi ruka, dok okolo ostaje vonj korupcije, kriminala, pa i otvorene prostitucije.

Oni ne mogu ćutati i puštati da ovakva osoba svaki dan nanosi novu štetu sudstvu, nakon što je već do kraja obrukala Prvi osnovni sud, a sada će efekti njenih koruptivnih zloupotreba nastaviti da kaljaju i Disciplinskog tužioca i VSS.

Grupa građana “Vratite nam sudstvo!”

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar