Obradović: Ustav je prekršen samo da bi Vučić uklonio Nebojšu Stefanovića

Obradović: Ustav je prekršen samo da bi Vučić uklonio Nebojšu Stefanovića

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je uvođenjem vanrednog stanja u Srbiji prekršen Ustav Srbije da bi se sprečio konkurent iz Srpske napredne stranke (SNS) „da dođe u prvi plan“ u borbi protiv korona virusa i da bi sva vlast i medijska pažnja bila dodeljena samo jednom čoveku.

„Ustav je prekršen samo da na čelu borbe protiv nove zarazne bolesti ne bi bio (ministar unutrašnjih poslova) Nebojša Stefanović iz konkurentskog klana u SNS. To je bio jedini formalno-pravni, iako protivustavni način da se o svemu pita i na medijima pojavljuje isključivo (predsednik Srbije i SNS) Aleksandar Vučić“, rekao je Obradović u saopštenju za medije.

On je ocenio da je umesto proglašenja vanrednog stanja koje se, prema njegovom mišljenju, uvodi samo kada postoji javna opasnost po opstanak države i naroda, trebalo proglasiti vanrednu situaciju propisanu Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.

„Vanrednu situaciju proglašava i ukida Vlada Srbije, na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije, što nema nikakve veze sa predsednikom države. Možda se u tome krije i objašnjenje zašto ovo nije urađeno“, rekao je Obradović.

Obradović: Ustav je prekršen samo da bi Vučić uklonio Nebojšu Stefanovića
Printscreen

Obradović: Ustav je prekršen samo da bi Vučić uklonio Nebojšu Stefanovića

On je dodao da je prema pomenutom zakonu (član 42, stav 1) komandant Republičkog štaba za vanredne situacije ministar unutrašnjih poslova, a ne predsednik Republike.

„U tom slučaju ne bi bilo pravnog osnova da se predsednik države, koga ministar odbrane i pojedini generali Vojske Srbije pogrešno i nezakonito oslvljavaju sa ‘vrhovni komandant’ pojavljuje u bilo kakvoj aktivnosti u vezi sa ovom vanrednom situacijom“, rekao je Obradović.

On je dodao da bi Republički štab za vanredne situacije upravljao vanrednom situacijom, dok bi se ograničenja prava i sloboda koja su neophodna u novonastalim okolnostima mogla sprovoditi primenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji se bavi upravo ovom materijom.

Obradović ističe da u tom slučaju Vučić ne bi imao nikakvu suštinsku, a posebno ne medijsku ulogu u borbi protiv nove zarazne bolesti, dok bi se na mestu komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije našao ministar unutrašnjih poslova Stefanović.

„Da se to ne bi dogodilo morao je biti prekršen Ustav Srbije, Narodna skupština ukinuta i protivustavno uvedeno vanredno stanje da bi se Vučiću otvorio prostor za samoreklamiranje, svakodnevnu ličnu promociju i predizbornu kampanju do besvesti, kao i da mesto ‘šefa’ ne bi preuzeo Nebojša Stefanović, koji pripada drugom glavnom kriminalnom klanu u SNS“, rekao je Obradović.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare