OPŠTI RAT U SABORU SPC: Mandić preko vladike Irineja Bulovića vrši pritisak na patrijarha da se odloži izbor Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog

Izbor novog mitropolita crnogorsko-primorskog i pre početka ovog Svetog arhijerejskog sabora SPC proglašen je za glavnu saborsku temu, ali se nije očekivalo da će se u završnici zasedanja pretvoriti u crkveno-politički “triler”, na čijoj bi režiji pozavidela i BIA koja, kako se spekuliše u patrijaršijskim izvorima, poslednjih dana “budno pazi” na kandidata broj jedan za Cetinje episkopa budumljansko-nikšićkog Joanikija (Mićovića)

Crkveno-političko “ludilo”, u koje su u noći između četvrtka i petka u “igru” ubačeni i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i neuspeli pokušaj potpisivanja temeljnog ugovora o statusu SPC u ovoj biši jugoslovenskoj republici, o čemu Patrijašija i Podgorica imaju oprečna tumačenja, nije se završilo u petak. Sabor se nastavlja u subotu.

U opštoj smutnji u vrhu SPC, vesti koje nije bilo moguće proveriti u petak su išle su od spekulacija da se vodi žestoka borba za vladiku Joanikija do odlaganja izbora za jesenji Sabor, navodno zbog pritiska crnogorske države. Bilo je i vesti da se “vodi opšti rat” i da se bez odluke o Cetinju navodno neće rešavati ni druga kadrovska rešenja.

Crkveni izvori nezvanično tvrde da se oko izbora vladike Joanikija za naslednka pokojnog mitropolita Amfilohija (Radovića) vode polemike od početka ovog saborskog zasedanja, iako je ova tema tek juče stavljena na raspravu i eventualno glasanje.

Uoči Sabora spekulisalo se da je patrijarh Porfirije obećao mnogim arhijerejima da će predložiti vladku Joanikija za Cetinje, ali se u startu znalo da on nije po volji portparlu SPC episkopu bačkom Irineju (Buloviću), kao ni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U političkim krugovima u CG spekuliše se i da lider Demokratskog fronta Andrija Mandić preko vladike bačkog  vrši pritisak na patrijarha Porfirija da se odloži izbor mitropolita crnogorsko-primorskog do rekonstrukcije Vlade CG, čiji je premijer potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC nedavno uslovio izborom novog mitropolita.

Krivokapić je u četvrtak uveče na dva sata došao u Beograd gde je u Patrijaršiskom dvoru odbio da na prečac potpiše ovaj dokument i kako tvrde Danasovi izvori, jasno stavio do znanja patrijarhu Pofririju da će novi mitropolit biti vladika Joanikije i niko drugi.

Informativna služba SPC petnaestak minuta posle ponoći između četvrtka i petka objavila je da je Krivokapić, uz neubedljive razloge izbegao dogovoreno beogradsko potpisivanje sporazuma.

U nepotpisanom saopštenju iz Patrijaršije najavljeno je da  “SPC i njen verni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja”.

Danasovi izvori spekulišu da je ovaj dokument Sabor, kao najviše crkveno-zakonodavno telo tokom čijeg rada “crkvena vlada” nema ingerencije, ovaj dokument razmatrao dan ranije, dok se u patrijaršijskom saopštenju navodi da su Sinod i Vlada CG konačlni tekst ugovora usaglasili u četvrtak prepodne.

Kako je našem listu objašnjeno, Krivokapić je u četvrtak dobio poziv iz Patriajšije da dođe u Beograd, ali je tek tokom avionskog leta iz Pogorice iz najave agencije Tanjug saznao za potpisivanje temeljnog ugovora, što je odbio da uradi po noći u Beogradu i bez verifikacije u Vladi CG .

– Od premijera Crne Gore zahtijevao sam da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se miješa u izbor mitropolita crnogorsko- primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog arhijerejskog Sabora SPC. Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronamjeran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rješavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade – izjavio je vladika Joanikije juče za portal IN4S, što je prenela i Eparhija budimljansko-nikšićka.

Na sajtovima bliskim episkopu bačkom Irineju posle propalog potpisivanja ugovora pojavila su različite liste mogućih kandidata za upražnjene eparhije, mada je u četvrtak ujutru “procureo” navodno glavni spisak, prema kome je vladika Joanikije bio viđen za Cetinje.

Ta lista se začuđujućom brzinom širila crkvenim krugovima, iako Sabor zaseda iza “debelo zamandaljenih vrata” pod kamerama zagrobne kripre u Svetosavkom hramu, zvanično zbog mera borbe protiv virusa korona, mada u njemu nema ni toaleta.

Posle liste usledio ručak na Andrićevom vencu na kome je, kao tvrde Danasovi izvori, u opuštenoj atmosferi, predsednik Srbije ugostio poglavara i još 35 arhijereja SPC, predočavajući im buduće probleme vezane za KiM.

Na ručku kod Vučića bili su, kako se priča, čak i kandidati za nove episkope sa navodne konačne liste koji su se ponašali kao da su već izabrani.

Potom dolazi iznenadni noćni Krivokapićev dolazak u Beograd i novi zaplet oko izbora naslednika pokojnog mitropolita Amfilohija (Radovića).

Posle žestoke jučerašnje prepodnevne rasprave na kojoj su se na meti vladike Irineja bačkog našli, kako Danas nezvanično saznaje, episkopi iz SAD Maksim (Vasiljević), Irinej (Dobrijević) i Longin (Krčo), a nekim vladikama je “prećeno” i penzionisanjem,  grupa arhijereja, znatno manja nego dan ranije na Andrićevom vencu, bila je gost na ručku u Belom dvoru kod princa Aleksandra Karađorđevića.

Krivokapić: Politička igra

“Imao sam čast da u Patrijaršiji srpskoj razgovaram sa patrijarhom srpskim Porfirijem i više arhijereja SPC. Na sastanku je potvrđeno opredjeljenje da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC. Sa Njegovom Svetošću smo ostali u dogovoru da se usaglasimo oko termina potpisivanja temeljnog ugovora. Radujem se izboru novog mitropolita crnogorsko-primorskog uz veliku vjeru da će voditi narod poput svog prethodnika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Želimo da na najdostojanstveniji način što prije ugostimo patrijarha srpskog Porfirija u Crnoj Gori, kako dolikuje patrijarhu, ali i gostoljubivom i vjernom crnogorskom narodu”, oglasio se u petak saopštenjem Zdravko Krivokapić. On je sinoć u otvorenom pismu javnosti, između ostalog, naglasio da je “otišao kod patrijarha Porfirija, ne sluteći da time ulazi u političku igru, odavno započetu van SPC”.

Mitropolija

Na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, koja uredno prenosi sve crkvene vesti, pogotovo o radu Sabora, juče su povodom spornog noćnog događaja u sedištu SPC objavljena saopštenja iz Patrijaršije i Krivokapićevog kabineta. Izjava vladike Joanikija za  IN4S nije preneta.

Danas Jelena Tasić

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare