Patrijarh i 100 miliona dolara, Interkontinental i glumica, i episkop Dragoslav zvani Suzi

Izvor:
Politički.rs, Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube, Google maps, Twitter

Poseta patrijarha Porfirija Sjedinjenim američkim državama, još jedan je od poteza koji je kod vernika izazvao, najblaže rečeno, negodovanje i ogorčenost, posebno onih u Americi.

Najpre je zaprepašćenje izazvala odluka da baš u jeku državne drame oko tzv. nemačko-francuskog predloga za Kosovo i Metohiju, onaj koji treba da bude prvi u odbrani Kosmeta odlazi u Ameriku u, kako su rekli iz SPC, “pastoralnu posetu“.

I već se od samog sletanja na njujorški aerodrom „Džon Kenedi“ videlo da će ta poseta biti sve drugo samo ne pastoralna. Umesto da Porfirija, koji je doputovao u društvu protojereja-stavrofora Velibora Džomića i protođakona Dragana Radića dočeka nadležni episkop istočnoamerički Irinej Dobrijević, patrijarha je dočekao episkop kanadski Mitrofan.

Ni narednih dana, kao ni na Savindan 27. janura, na liturgiji koju je patrijarh služio u Srpskom klubu u Njujorku, nadležnog episkopa Irineja, koji je hvala bogu živ i zdrav, nije bilo uz patrijarha.

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević, koji važi za dobrog poznavaoca odnosa u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prokomentarisao je na društvenim mrežama:

 

Ovakvo nepoštovanje nadležnog episkopa od strane, prvog među jednakima patrijarha Porfirija, objašnjava nam izvor iz Crkveno-školske opštine Svetoga Save u Njujorku:

“Ova poseta je sve samo ne ‘pastoralna’. Radi se o klasičnom biznis putovanju patrijarha, koji je došao da vidi gde je zapelo sa 100 miliona dolara koje crkva treba da prihoduje zbog prodaje ‘vazdušnih prava’ za izgradnju oblakodera na placu neposredno do izgorelog hrama.”

Naš izvor podseća da je Hram svetog Save na Menhetnu izgoreo 2016. godine i da je prikupljeni novac za obnovu hrama bio razlog sukoba između Porfirija i episkopa Irineja, te je tad odlukom Sinoda Crkveno-školska opština i pripadajuća joj parohija poverena na duhovno staranje i upravljanje patrijarhu Porfiriju.

“Nisu se bez razloga pre toga od strane jedne Porfirijeve miljenice puštali tračevi da crkva nije izgorela zbog neugašene sveće, nego da je neko ubacio napalm, kako bi dobro zaradio od naplate osiguranja. Tako je namerno stvarana zla krv između vernika, crkvene opštine i episkopa”, podseća naš izvor.

“Zato ova poseta sigurno nije ‘pastoralna’ a to što se patrijarh nije sreo sa episkopom Irinejem, kao da ima za cilj da se produbi još veći razdor među vernicima, napravi, nedaj bože, ponovni raskol i lakše dođe do 100 miliona dolara. Jadni mi pored takvog ‘duhovnog staraoca'”, zaključuje naš izvor.

Zaprepašćenje vernika u Americi je izazvala odluka patrijarha da bude smešten u luksuznom hotelu InterContinental NewYork Barclay, umesto u crkvenim stanovima koje Crkveno-školska opština ima na raspolaganju. Posebno ih je  razgnevila odluka, a to je bio još jedan od razloga prisustva malog broja vernika, da se liturgija povodom Savindana ne služi u pravoslavnom hramu, koji je jedna od sestrinskih crkvi ustupila Istočnoameričkoj eparhiji, nego u Srpskom klubu, koji se najčešće koristi za žurke i gostovanje pevačica.

Foto: Borba za veru

Zaprepašćuju se i čude Srbi u Americi kao da ne znaju da su čudni putevi Porfirijevi.

Krene tako Porfirije za katolički Božić na Kosovo i Metohiju i izblamira se kad mu ne daju tamo da uđe, pa stigne na pravoslavni Božić u Zagreb da se tri puta celiva sa Plenkovićem. Jer “on i Zagreb se vole”. Ne stiže Porfirije da obiđe porodice postradalih rudara u Aleksincu al’ zato oplakuje i žali smrt hrvatskih muzičara. Nema vremena da primi jedine prave i srpske ekološke pokrete Zaštitiimo Jadar i Rađevinu i KORS, koji godinama traže prijem kako bi razgovarali o Rio Tintu, al’ se zato u Njujorku sreće sa glumicom i zelenom ekološkinjom, uzbuđenom Bojanom Novaković…

Predsednik pokreta Oslobođenje je taj susret prokomentarisao na Tviteru:

Za vreme dok srpski patrijarh  posluje kod Srba u Americi,  Srbe u Makedoniji, na Savindan, iz SPC zaboraviše:

Proslava najvećeg srpskog svetitelja i osnivača Srpske pravoslavne crkve Svetog Save u Skoplju i Kumanovu obeležena je bez prisustva vladika i sveštenstva SPC.

Posle davanja autokefalnosti tzv. MPC još jednom su izdati Srbi u Makedoniji.

“Zarad Vučićevog Open Balkana i pravljenja velike Albanije, mi smo ostali bez svetinja, bez istorije. Pitam patrijarha i Sinod u koju crkvu ja sad da idem da se molim? Gde da sečem slavski kolač? Kom svešteniku da se ispovedim? Ša je sa tri srpka episkopa? Šta je sa hapšenim, mučenim i stradalnim mitropolitom Jovnom. Zar je on zato robijao da na Svetog Savu ni jedan srpski sveštenik ne sme da proviri u Makedoniju. Izdali ste nas, ko je sledeći?”, pita se Srbin iz Makedonije u pismu upućenom SPC do koga smo došli.

A do pre samo desetak godina bilo je drugačije, država je stajala u Srbe u Makedoniji, sveštenici su bili uz svoj narod.

To potvrđuje i Mlađan Đorđević:

Da bi poniženje Srba u Makedoniji bilo još veće, neko, najverovatnije Porfirije, u Makedoniju je na Savindan poslao Dragoslava Bokana, svog savetnika za medije. Bokana su inače u crkvenim krugovima prozvali Suzi, aludirajući na njegovu moć, koja je ravna moći Vučićeve savetnice za medije Suzane Vasiljević.

Bokan ili Suzi, sam se pohvalio na društvenim mrežama i postavio fotografiju kako u ofucanim farmericama i rolci “besedi” (on ne govori već besedi) na proslavi u Skoplju.

Printscreen

Jedan od visokih makedonskih zvaničnika, prilikom najave govornika na svečanosti, ne čuvši najbolje koja je uloga Bokana u SPC i pomislivši da je Bokan najavljen kao episkop, s razlogom se pitao:

“A bre Srbi, niste li imali nekog boljeg da pošaljete, kakav vam je ovo episkop, što nije u mantiji došao, pustili bismo mi njega da dođe i govori. Jeste li tolike kukavice postali… Onaj Jovan mučen, premlaćivan, zatvaran al’ mantiju nije skidao a vida ga ovaj sad… u farmericama, ne sme mantiju da obuče… A mi smo drhtali od vašeg Amfilohija, Atanasija… Jesu li beše vaši dedovi ginuli na Kajmakčalanu, Kumanovu… eee, džabe vi sebe zovete Srbima.”

Verovatno da je čovek i u pravu, džabe se mi još uvek nazivamo Srbima.

Miša Milovanović

3 4 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ilonmaskoslobadja
ilonmaskoslobadja
1 mesec pre

Бандо која водиш овај сајт, гњиде провокаторске, антисрпске и антицрквене! Ваше инфо-ђубре смрди на километар.

zoran petraskovic
zoran petraskovic
1 mesec pre

Država i crkva, kao armirani beton! Zajedno!