Političke orgije i nimalo elitna prostitucija!

Izvor:
Politički.rs, Foto: Ilustracija

Naš narod kaže da je politika kurva, međutim ne treba vređati najstariji zanat na svetu niti prijateljice noći baš srozavati do te mere da se porede sa političarima u Srbiji.

Piše: Nenadović Čane

Iz dana u dan se pokazuje da su najgore orgije kod nas održavaju za vreme izbora i da su glavni perverznjaci po pravilu oni koji se najviše kunu u poštenje, čast i moral. Jedan u nizu primera koji dokazuju ovo pravilo je bivši ministar privrede u Vučićevoj vladi, Rade Basta (mada ni nekadašnji ministar privrede Saša Radulović nije ništa bolji u tom pogledu).

Beograd, 7.11.2022. – Ministar privrede Rade Basta (BETAPHOTO/Ministarstvo privrede/Zoran Vujasinovic)

Naime, ovaj krajnje opskurni lik koji se politikom bavi od 2008. godine kada je kao vozač i telohranitelj Velje Ilića dobio mandat u skupštini Novog Sada i isti dan se preprodao Demokratskoj sranci u zamenu za tada gradsko preduzeće Apotekarska ustanova Novi Sad. Na taj način je Basta ušao u posao farmacije, što je pokušao da podigne na viši nivo time što je ukrao licence za lekove bivše fabrike Jugoremedija iz Zrenjanina.

Dalja karijera Radeta Baste je išla preko Dragana Markovića Palme od kojeg je 2011. kupio franšizu Jedinstvene Srbije za Vojvodinu. Uz pomoć ove kupovine prvo je 2012. godine preuzeo Elektrovojvodinu koju je cedio do te mere da su i naprednjaci zaključili da preteruje, pa su ga 2014. sklonili na klupu za rezerve.

No, nije Basta gubio vreme i zajedno sa Ivicom Tončevim i Goranom Vesićem je od Vučića kupio poziciju direktora Beogradskih elektrana koje je vodio od 2018. do 2022.

U tom periodu se proslavio sa pisanjem otvorenih pisama američkom ambasadoru u kojima je na sajtu Beogradskih elektrana iznosio hvalospeve o NATO i Americi.

I konačno, iako je po obrazovanju policajac sa završenim DIF-om 2022. Vučić ga imenuje na mesto ministra privrede.

Na kraju, nakon što ga je iskoristio da preko njega šalje poruke o neophodnosti uvođenja sankcija Rusiji, Vučić je smenio Bastu i dao mu zadatak da postane ultraliberalni političar izrazito prozapadnih stavova.

Međutim, nakon što su Amerikanci preko NDI zahtevali da se stabilizuje i ojača prozapadna politička opcija u Srbiji i Vučić je morao da se reši direktnih veza sa tim svojim karikaturalnim političkim kreacijama pa je zaduženja preneo na svoje saradnike koje je u nekom ranijem periodu privremeno prekomandovao u opoziciju.

Tako je Rade Basta od Vučića kao mentora za ovaj izborni proces dobio potpredsednika Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Vladimira Jelića.

Vladimir Jelić, Foto: Kurir

Inače, Jelićeva karijera je u mnogome slična kao i Bastina.

Naime, on je preko SPO-a čiji je član bio decenijama unazad tokom 2008. Godine dobio mesto direktora Novosadske toplane, dakle u isto vreme kada su „žuti“ dali Basti Apoteksraku ustanovu Novi Sad. Tu se dobro pokazao, naime ukrao je čak i čitavu jedno postrojenje na Mišenluku, a što ga je sve kvalifikovalo da bude koalicioni partner SNS-a.

Tokom 2017. godine dobio je zadatak da napravi novu monahrhističku stranku jer je Vučić uvideo da Vuk Drašković više nema nikakav uticaj, pa je napravljen POKS kao proruska monarhistička partija. Zadatak te leteće brigade okupljene u POKS-u je da pomaže logistički desne liste koje vlast izabere.

Tako su recimo, 2022. godine cepanjem na dva dela (pod rukovođenjem vlasti) uspeli da u parlament uvedu i Miloša Jovanovića i Boška Obradovića. Naime, preko POKS-a vlast je slala potpise, pare i sve drugo što je potrebno za uspešno zavaravanje birača.

Elem, sada je Jelić dobio dosta težak zadatak da pomogne Basti i njegovom Evropskom putu, ali je našao rešenje. Naime, sastavio je koaliciju između dve bunjevačke stranke preko koje je hteo da se domogne nekoliko manjinskih mandata.

Inače, te dve bunjevačke stranke predvode njegov dugogodišnji politički i poslovni partner, Andija Dinić (Bunjevačka stranka Srbije) i njegov tast, Mirko Bajić (Savez bačkih Bunjevaca). Zanimljivo je primetiti i to da je Andrija Dinić prošle godine bio na čelu političke stranke Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti), a da je onda svoje mesto prepustio upravo Vladimiru Jeliću koji je tako ujedno predsednik jedne stranke i potpredsednik druge stranke.

Inače, stranka Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti) nastala je tako što je Maja Gojković svoju Narodnu partiju ustupila Jeliću kako bi spomenuto cepanje POKS-a na dva dela i guranje dve liste preko cenzusa moglo i formlano pravno da se odradi.

Treba primetiti i to da je Bunjevačka stranka Srbije prošle godine imala drugi naziv, naime tada su bili Bunjevci građani Srbije i na čelu stranke je tada bila supruga Vladimira Jelića, Bojana, koja je ćerka Mirka Bajića.

Inače, na izborima 2022. godine kolaiciju NADA činile su tada tri stranke Novi DSS (potpisao Miloš Jovanović), Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti) (potpisao Aleksanar Dinić) i Bunjevsci građani Srbije (potpisala Bojana Jelić). Što bi rekao Žika Pavlović: „ Tu se ne zna ko koga kerebeči.“

No, kako izgleda stvari su krenule po zlu jer su otkriveni falsifikovani potpisi koje su pribavili tako da će i Jelić i Basta morati na raport kod Vučića zbog nesupelog zadatka. No, ne treba sumnjati da će obojica već do proleća ponovo i zvanično biti u naprednjačkom jatu nakon ovog jednogodišnjeg izleta u opoziciju.

5 1 glas
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare