Ponovljeni poziv profesoru Fatiću i drugim članovima opozicionih pokreta da se izjasni o vrhu pravosuđa

Izvor:
Politički.rs

Pošto profesor Fatić nije odgovorio na naš poslednji poziv da objasni zašto uporno štiti Jasminu Vasović i vrh pravosuđa, a eksplicitno Vrhovni kasacioni sud, od planirane lustracije i odbija da inicira, u okviru međunarodnog dogovora koji postoji o tranzicionoj pravdi, formiranje predmeta protiv pripadnika samog pravosudnog vrha, prinuđeni smo da ga ponovo prozovemo javno.

Posebno pitamo profesora Fatića zbog čega ne obavesti javnost da li je istina da je u bliskim ličnim odnosima sa američkom državnom podsekretarkom za Evropu, sa kojom se poznaje decenijama, kao i sa najbližim saradnicima britanskog premijera Borisa Džonsona. Pošto je profesor Fatić bez sumnje upoznat sa planovima američke i britanske administracije za Balkan u vezi sa lustracijom i tranzicinom pravdom, zbog čega insistira da „treba sačuvati Vrhovni kasacioni sud“, kada je taj sud izazvao bunt advokata, koji je ometen odlukom Višeg suda u Beogradu koji je doneo privremenu meru kojom stavlja van snage odluku advokata o štrajku.

Da li je profesor Fatić obavestio Karen Donfrid o Jasmini Vasović, o Borivoju Papu i o članovima Visokog saveta sudstva?

Bili smo svedoci, u jednoj TV emisiji, skandaloznog nastupanja članice VSS u razgovoru sa sudijom Miodragom Majićem, iz koga se vidi potpuno nepoznavanje osnovnih pravnih pojmova, uključujući i pojam legitimiteta, ali i neverovatna drskost. Ta članica VSS na televiziji objašnjava sudiji Majiću da VSS „nema grejanje“ i „nema dovoljno stolica“ da prisustvuju druge sudije i zainteresovana javnost, ali ne odgovara na pitanje zašto su disciplinski postupci protiv sudija tajni, skriveni od javnosti, zašto se ne zna kako se sankcionišu sudije i koje sudije su sankcionisane, a koje su oslobođene, te zašto disciplinski prekršaji zasterevaju za 2 godine, iako se radi o najtežim delima?

Da li je profesor Fatić, koji je, između ostalog, predavao i na London School of Economics and Political Science, obavestio ključnog savetnika premijera Borisa Džonsona, sa kojim je delio kabinet i sa kojim je blizak prijatelj na LSE, o tome šta se dešava sa ulogom pojedinih sudija koji su sada predmet istrage DEA i Europola u istrazi koja je pokrenuta u Hrvatskoj, a došla je do Srbije?

Pozivamo, još jednom, profesora Fatića da odgovori na naše otvoreno pismo jer njegovo neodgovaranje stvara nelogičnosti, imajući u vidu da je upravo vrh pravosuđa najodgovorniji za ukupno stanje u pravosuđu, koje je, stvar je opšteg konsenzusa, apsolutno katastrofalno.

Pokret pravnika za pravosuđe

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar