REGNUM: Zatvaranje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu jedan od prvih koraka uvođenju sankcija Rusiji

Izvor:
Regnum.ru, Foto: Ivan Šilov/IA Regnum, Printscreen
Vučić će postepeno uvoditi sve sankcije Rusiji

BEOGRAD, 23. jun 2022, 23:41 — REGNUM – Moguće je da će se nova Vlada Srbije zaista pozabaviti pitanjem statusa Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, ali ne da bi zaposlenima dala diplomatski status, već da bi ga potpuno zatvorila. Ovo mišljenje je agenciji REGNUM izneo srpski političar, lider pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević.

Mlađan Đorđević, Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, ranije je na sajtu Istraživačko-izdavačkog centra „Demostat“ objavljen članak u kome se navodi da srpske vlasti planiraju da promene status Rusko-srpskog humanitarnog centra, kako bi potom zatvorili ovu organizaciju koja za deset godina od njenog osnivanja nikada nije bila u potpunosti operativna.

„Portal koji je objavio tekst o humanitarnom centru u Nišu bavi se istraživanjem, a ova informacija je nezvanična. Ipak, jasno je da je ovaj članak naložen od rukovodstva Srbije kao svojevrsno testiranje reakcije društva na uvođenje raznih restriktivnih mera protiv Rusije. Više puta sam govorio da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić postepeno pridružiti antiruskim sankcijama i da će početi da ih uvodi tokom sezone godišnjih odmora, kada je stanovništvo najmanje zainteresovano za politiku “, rekao je Đorđević.

Prema rečima lidera Oslobođenja, promena statusa Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu može biti jedan od prvih koraka u procesu pridruživanja Srbije antiruskim sankcijama, jer srpska javnost ne bi previše burno reagovala na ovu odluku.

Printscreen/ TV Nova

Đorđević je podsetio da je humanitarni centar u Nišu otvoren 2012. godine, pre dolaska Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na vlast, za vreme predsedničkog mandata demokrate Borisa Tadića. Ruska strana je sve ovo vreme insistirala da zaposleni u Centru dobiju diplomatski status, kazao je Đorđević.

„Reč je o humanitarnom centru koji reaguje u slučaju prirodnih katastrofa i spasava ljude. Uprkos tome što se centar u svom delovanju drži humanitarnog fokusa, zapadni mediji su od samog otvaranja optuživali Rusiju da namerava da koristi objekat u Nišu za špijunske aktivnosti. Vučić je obećao ruskoj strani da će rešiti pitanje statusa zaposlenih u centru, ali pošto je on u stvari poslušnik Zapada, nikada to nije mislio ozbiljno. Sada ima zgodnu priliku da potpuno zatvori centar pod izgovorom da će to biti minimalni ustupak Zapadu – mnogo bolje od uvođenja sankcija“, rekao je Đorđević.

S druge strane, podsetio je Đorđević, aktuelne srpske vlasti potpisale su skoro sve sporazume sa NATO-om koji su mogli da budu potpisani, s obzirom da Srbija nije članica alijanse.

Time smo preuzeli sve obaveze prema NATO-u koje imaju članice alijanse, iako formalno ne učestvujemo u ovom vojnom bloku. Vojska NATO-a ima punu diplomatsku zaštitu u slučaju prolaska kroz teritoriju Srbije, u našoj zemlji za njih ne postoji krivična niti bilo kakva druga odgovornost. Neću da pominjem broj vojnih vežbi koje se izvode zajedno sa NATO. Zato za mene zatvaranje humanitarnog centra u Nišu ne bi bilo iznenađenje. Sledeći korak bi mogao biti ukidanje avio-veze sa Moskvom, jer beskrajne anonimne prijave o navodno podmetnutim eksplozivnim napravama na letovima Beograd-Moskva služe za pripremu javnosti za potpuno otkazivanje letova. Sve su to koraci koji vode ka postepenom uvođenju sankcija Rusiji, koje Zapad zahteva od Beograda.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare