Ruski mediji o Vučićevom ponašanju oko Ukrajine: LICEMERNO!

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen, Pixabay, Vlada Republike Srbije

Uticajni ruski portal i televizija Carigrad objavila je juče detaljan pregled međunarodnih reakcija na priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike od strane Rusije. Između ostalih, prenete su i reakcije iz Srbije.

Pod naslovom „Srbija – ostrvo prijateljstva s jednim izuzetkom“, autor prenosi obraćanje Aleksandra Vučića iz Monaka, u kome kaže da „odluka Moskve de fakto menja svetski poredak i stavlja Srbiju pred težak izbor, jer će Beograd biti pod pritiskom Brisela, zahtevajući zajednički stav sa Evropom“. Carigrad dodaje i izjavu Vučića da je „80% medija u Srbiji neobjektivno i na strani Rusije, dok je preostalih 20% apriori protiv“.

Komentar autora portala je, možda, još zanimljiviji od same vesti i svedoči o mišljenju ruske javnosti o ovakvoj Vučićevoj izjavi:

„Zanimljiv sud političara koji se, kada dođe u Rusiju – uglavnom pred izbore u Srbiji – zaklinje u ljubav prema nama. Sada očigledno shvata da većina Srba podržava Rusiju i na taj način pokušava da pridobije njihove simpatije.“

Portal prenosi i mišljenje Direktora instituta za evropske studije Miše Đurkovića o tome da je ovo „kraj Vučićevog sedenja na dve stolice“.

Miša Đurković, Foto: Printscreen

„Čini mi se, međutim, da je proces određivanja završen još pre mogućeg izbijanja rata. Srbija je u poslednjih godinu i po dana napravila radikalan i jasan pun zaokret ka Zapadu, počev od Vašingtonskog sporazuma,“ prenosi Carigrad tekst Miše Đurkovića i nastavlja izjavom Mlađana Đorđevića, predsednika pokreta Oslobođenje:

„Vučić kao problem navodi činjenicu da je 80 odsto srpskih medija rusofilsko. Dakle, po Vučićevim rečima, bilo bi bolje da su mediji proamerički nastrojeni i da hvale NATO bombe koje su padale po našim glavama?“

Mlađan Đorđević

Ovakvih tekstova koji razobličavaju Vučićevu licemernu poziciju po pitanju odnosa sa Rusijom je, očigledno, sve više u ruskim medijima što govori o postepenom, ali nepovratnom gubitku poverenja ruskog rukovodstva u trenutnog predsednika Srbije.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar