Ruski politikolog: Vučića čeka tužna sudbina Viktora Janukoviča?

Izvor:
Danas, Ilustracija, Foto: Pixabay, Printscreen

Aleksandar Vučić bi mogao da ponovi tužno iskustvo svog ukrajinskog kolege Viktora Janukoviča. I prvi koraci su već preduzeti, ocenio je ruski politikolog Ivan Mezjoho za ruski kanal 5.

Mezjoho, koji je predsednik Krimske regionalne javne organizacije „Centar za političko obrazovanje“ smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sledi put bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i time pravi veliku grešku.

„Jasno je da je Vučić pod pritiskom Zapada. On se ohrabruje da se Srbija pridruži antiruskim sankcijama. Istovremeno, on je, naravno, izabrao apsolutno pogrešnu spoljnopolitičku retoriku, a najnovija izjava o nepriznavanje Krima i novih regiona Ruske Federacije, naravno, imala je odjeka u srpskoj zajednici“, objašnjava.

Izborom tog puta, dodaje on, srpski lider je krenuo putem svog bivšeg ukrajinskog kolege Viktora Janukoviča.

Ovo poslednje je izneverilo politiku takozvanog multi-vektora, a za njega (Janukoviča) se završilo loše, priseća se politikolog.

„On nije morao da govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine, mogao je bar da ćuti na tu temu, da uopšte ne vodi diskusiju. Međutim, ponašao se drugačije, ponašao se na isti način kao i Viktor Fjodorovič Janukovič u Ukrajini svojim čuvenim multi-vektorski pristupom. Kako se završilo za Janukoviča i Ukrajinu, svi znamo. Ne želim takvu sudbinu Vučiću i Srbiji“, rekao je on za 5-tv.ru.

On je istovremeno dodao da postoji objašnjenje za Vučićevu politiku dvostrukih standarda.

Mir u Srbiji je, rekao je on, na ivici velikog rata. Geopolitička situacija se zahuktava, nema dogovora u vladi, Zapad vrši pritisak, ostala je samo jedna stvar – da se manerviše.

Međutim, ispostavilo se da je to loše po njega, smatra politikolog.

„On to ne radi vešto, donekle uvredljivo za našu zemlju. Ne kažem samo da Vučić nije morao da govori o Krimu i novim regionima, da ne bi bio poznat kao protivnik Ruske Federacije ili nezahvalna osoba. Iz nekog razloga zaista ne može da prizna teritorije kao ruske, ali ga niko nije terao da govori o tom nepriznavanje „, objasnio je Mezjoho.

U svakom slučaju, podsetio je, srpski narod je prijateljski nastrojen prema Rusiji, a poslednji protesti su to još jednom dokazali: stanovništvo nije otvoreno podržalo Vučićeve izjave o nepriznavanje novih teritorija Ruske Federacije.

„I to pogađa Vučićev rejting. Stoga mislim da je danas malo verovatno da će podneti ostavku, ali njegova politička karijera u budućnosti je veliko pitanje“, zaključio je ruski politikolog.

3 1 glas
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare