TAJNI DOKUMENT OBAVEŠTAJACA EU: Vučić plaća Porfiriju da Srbi prihvate politiku Zapada

Izvor:
Politički.rs, Foto: Instagram, Pixabay

Evropske obaveštajne službe izradile su analizu u kojoj se ocenjuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da preduzme korake na domaćoj i međunarodnoj sceni kako bi odložio uvođenje sankcija Rusiji.

Ovaj dokument koji ima „tajnu“ klasifikaciju izrađen je od strane više evropskih obaveštajnih službi, za potrebe Evropske službe za spoljnu akciju (EEAS), na čijem je čelu šef evropske diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj).

Radio Slobodna Evropa (RSE) imao je uvid u ovaj dokument gde se analiziraju naredni koraci koji će preduzeti predsednik Vučić, prenosi Nova.

Između ostalog se navodi da će on odlagati formiranje nove vlade što je duže moguće, koristeći to kao izgovor za odlaganje uvođenja sankcija Rusiji.

Evropske obaveštajne službe su u svojoj analizi otkrile “rupu na saksiji”, tj. ono što i vrapci u Srbiji znaju, a o čemu su i sinoć predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević i profesor Dejan Mirović govorili u emisiji na Jutjub kanalu. Radi se o ulozi patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija.

U dokumentu se spominje da Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) igra ključnu ulogu u odluci Srbije da se kreće prema Zapadu. Navodi se da je patrijarh Porfirije veoma blizak sa srpskim predsednikom i da igra važnu ulogu u tome da stanovništvo prihvati prozapadnu politiku Srbije.

„Izdašne državne donacije SPC-u pomoći će Porfiriju da uveri sveštenstvo u tom pogledu“, piše u internom dokumentu.

Dodaje se da je prvobitni „neutralni“ izbor Crkve da ne stane ni na jednu stranu povodom Specijalne vojne operacije u Ukrajini, olakšao situaciju za Vučića, stvarajući određeni prostor da se udalji od Rusije.

Vučićeva korist od desničara

Evropske obaveštajne službe ocenjuju da će u narednom periodu predsednik Srbije pokušati da iskoristi “prorusku” desničarsku opoziciju u parlamentu kao izgovor da ne usvaja ili odlaže teške spoljnopolitičke odluke.

„Vučiću odgovara prisustvo takve opozicije, jer mu omogućava da se Zapadu predstavi kao umereni političar“, stoji u dokumentu, ali i podvlači da su ove desničarske partije (NADA/DSS – Nacionalna demokratska alternativa/Demokratska stranka Srbije, Zavetnici i Dveri) povezane SNS-om i imaju finansijsku i logističku podršku ove stranke.

Sve u svemu, džabe su poreski obveznici u EU platili ovu analizu svojih obaveštajnih službi, sve su to mogli da saznaju od bilo koga u Srbiji, ispred neke seoske prodavnice i da ih to košta par piva.

Nema nikoga više u Srbiji ko ne zna da će Aleksandar Vučić radi opstanka na vlasti predati i prodati sve, da mu je Porfirije poslovni partner a da su Dverjani, POKS-ovi, Miloši Jovanovići, Mice, Cice i ostale pice, samo pudlice na povocu srpskog unesrećitelja ili kako to Mlađan Đorđević precizno definiše – “izdajnika” Aleksandra Vučića.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
naxis605
7 meseci pre

Pa Đorđeviću organizuj nešto konkretno.