20/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Tramp 4. septembra nameće sporazum Beograda i Prištine?

Ilustracija, Foto: Printscreen, Twitter

Demostat: Tramp 4. septembra nameće sporazum Beograda i Prištine?

Predsednik SAD Donald Tramp mogao bi na sastanku u Vašingtonu 4. septembra da izdejstvuje “nametnuti” sporazum Beograda i Prištine koji bi prikazao kao istorijski, kao što je bilo u slučaju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata sredinom avgusta.

Tramp 4. septembra nameće sporazum Beograda i Prištine?
Ilustracija, Foto: Twitter

Kako se navodi u analizi portala Demostat, u prilog najavma da bi u Vašingtonu zaista moglo da dođe do nekog preokreta govori i to što je u međuvremenu Kosovo postalo tema političkih rivala na predsedničkim izborima u SAD.

“Kandidat demokrata Džozef Bajden je početkom jula kritikovao Trampa zbog toga što ne sarađuje sa EU kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine. Najavio je da će da uradi suprotno od Trampa i da će da pogura sporazum čiji će rezultat da bude uzajamno priznanje”, navodi se u analizi.

Dodaje se da Trampova administracija želi da postigne neki spoljnopolitički poen pred izbore, da je Priština “pod šinjelom Vašingtona”, a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “u političkom trenutku kada bi mogao da se usudi na rizičan potez kada je u pitanju Kosovo, nakon izbora na kojima je osnažio vlast i kada opozicija gotovo ne postoji”.

“Vučić veruje da će pozicija Srbije biti gora ukoliko bi u novembru pobedio Bajden, čiji je pokojni sin služio u američkim jedinicama na Kosovu i po kome su kosovske vlasti nazvale deonicu puta od Gnjilana do Uroševca”, piše u analizi Demostata.

Kompletan tekst objavljen je na sajtu demostat.rs.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: