Vladan Vukosavljević: KLETVA JOVANA OLIVERA

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva, Wikipedia, Printscreen/orthochristian.com

Objavu sa Fejsbuka bivšeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića prenosimo u celosti

Slavi se autokefalija tzv. MPC i to ni manje ni više nego u Lesnovu, biseru srpske duhovne i kulturne istorije i našoj zavetnoj baštini.

U Lesnovu koje je, zajedno sa još pedesetak srpskih srednjevekovnih manastira i crkava, episkopat SPC u nastupu nezapamćene stihijnosti, konfuzije i istorijske neodgovornosti, “ustupio” a zapravo poklonio raskolničkoj i nekanonskoj tzv. MPC.

Osam vekova srpske kulturnoistorijske tradicije oteto je od srpskog naroda i uzidano u temelj ideje čiji su tvorci VMRO, Kominterna, Tito, KPJ i Vatikan.

Neka dobri i milostivi Bog sudi delima SA Sabora SPC, Srbi mogu samo da se krste i mole da u ovakvom zlom i sumasišavšem duhu vremena, ne postradaju konačno i zauvek i da ih ne stigne gnev predaka.

Evo gde se “slavilo”:
Аутор: Dalco26, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14852614

“Manastir Lesnovo se nalazi između varošice Kratova i sela Zletova. To je u srednjem veku bio bogat i veoma naseljen kraj. Ceo prostor oko Ovčijeg polja bio je pod vlašću Marije, udove srpskog kralja Stefana Dečanskog. Oko 1337. godine njen posed prelazi u ruke velikog vojvode Olivera. Manastir je bio posvećen Sv. arhanđelima, a čine ga tri zdanja, zidana u tri različita vremena. Sam manastir je nastao 1341. godine, i docnije dograđivan…

Ktitor je bio najmoćniji velikaš tada kralja Dušana – Jovan Oliver. Car Stefan Dušan je 1347. godine izdao u Skoplju hrisovulju, kojom se osniva episkopska stolica u Lesnovu. Životopis lesnovske crkve sačuvao je predstave likova prva dva zletovska episkopa, koji su rezidirali u manastiru Lesnovo. Manastir Lesnovo je jedno od najpoznatijih i viđenijih središta književne radnje 14. veka, gde nastaje mnogo rukopisa.

Pri manastiru je radila srpska manastirska škola, iz koje su potekli mnogi znameniti sveštenici. Srpska škola pri manastiru je vršila prosvetni rad od 18. veka pa sve do 1886. godine. Tako je u njoj se formirao Srbin Evstahije, veliki samokovski mučenik. Tog samokovskog mitropolita su Turci živog prikovali na gradsku kapiju, 1792. godine, zato što se nije hteo odreći “pravoslavne vere i srpskog imena”. Samokovska mitropolija je postojala do 1766. godine, kada je ukinuta Pećka patrijaršija. Drugo poznato ime, je protopop Jovan “od Kratova”, krasnopisac iz 16. veka. U fruškogorskom manastiru Velika Remeta, čuvalo se jevanđelje sa koricama okovanih srebrom, divno ukrašeno, pisano na srpsko-slovenskom jeziku, 1580. godine od strane “protopopa Jovana Srbina iz Kratova”

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

6 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lazar
Lazar
10 dani pre

Mračni pogled ovog čoveka sa slike sve govori. Zaista je zastrašujuće kakvi sve tipovi uzmaju za pravo da govore o svetim stvarima. Politikanti iz Brnabićkine vlade ne bi trebali da zucnu. Ružno je, nepristojno i nedostojno čoveka koji ima imalo ponosa i obraza.

Голуб
Голуб
10 dani pre

Кафански мудросер. Подсукњар.

Момчило
Момчило
10 dani pre

Реално, овај је параноик..

Уки
Уки
9 dani pre

Упропастио културу, сад се меша у црквене ствари. Мисли да је свезнајући, што је одлика глупих, охолих и простих

Mitar
Mitar
9 dani pre

ko tebe šta pita, nije se znalo da postojiš dok si bio na vlasti, sramoto od čoveka!!!

Златан
Златан
9 dani pre

Лечи комплексе на Цркви… Неспособан и ограничен