Vučić ide u Brisel, analitičari ocenjuju: Osveta Nemačke Tačiju zbog Kurtija, poraz Vašingtona

Vučić ide u Brisel, analitičari ocenjuju – poraz Vašingtona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak putuje u Brisel gde će se sastati sa predstavnicima Evropske unije. I dalje nije poznato da li će posle Brisela, kako je bilo planirano, Vučić otići u Vašington, s obzirom na to da su predsednik i premijer Kosova otkazali učešće na sastanku planiranom za subotu u Beloj Kući.

Aleksandar Vučić bi u Briselu trebalo da se sastane sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. Očekuje se da ključna tema bude nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Iz Brisela poručuju da bi, bez obzira na okolnosti nakon optužnice Specijalnog tužilaštva u Hagu i odlaganja sastanka u Vašingtonu, dijalog pod pokroviteljstvo Unije trebalo da se nastavi u julu.

“Ovaj dijalog nema alternativu. Nema alternative nastavku dijaloga, bez obzira da li će se to dogoditi prvog, desetog ili tridesetog – u nekom trenutku će to morati da se dogodi ukoliko su obe strane ozbiljne u tome da nastave napred na svom evropskom putu”, poručio je portparol EU Peter Stano.

Upravo u kontekstu priprema za nastavak dijaloga, novinar i dugogodišnji dopisnik iz Brisela Dragan Blagojević vidi sastanke evropskih sa predstavnicima Beograda i Prištine u četvrtak i petak.

“To je otopljavanje leda. Tu nema ništa na stolu, nema ništa konkretno, nema o čemu da se vodi dijalog, to je jednostavno politički znak i poruka: ‘Evo mi smo spremni i hoćemo’, a Lajčak je bio tu koji je sondiro teren”, ocenjuje Blagojević.

Upitan da li sastanak u Briselu ima veze sa sa posetom specijalnog posrednika EU Miroslava Lajčaka, Blagojević odgovara: “Naravno da ima”.

Pre nastavka dijaloga u Briselu, srpski i kosovski predsednik trebalo je da se sastanu u Vašingtonu, ali je delegacija Prištine nakon saopštenja tužilaštva iz Haga okazala put u Sjedinjene Države.

Zbog toga je upravo tajming objavljivanja ove informacije izazvao brojne spekulacije u javnosti.

Vučić ide u Brisel, analitičari ocenjuju: Osveta Nemačke Tačiju zbog Kurtija, poraz Vašingtona
Pixabay

“Druga teorija je da se Nemačka na ovaj način osvetila Tačiju zbog toga što je srušio njihovog igrača Aljbina Kurtija na Kosovu i na taj način Nemačka je ubila dve muve – sprečila je da se razgovara o razmeni teritorija, što su mnogi mediji najavljivali, i Tačija je polako počela da sklanja u stranu”, ocenjuje novinar Milivoje Mihajlović.

Analitičari, međutim, ističu da se, bez obzira na razloge, to što neće biti održan sastanak predstavanika Srbije i Kosova može smatrati porazom Vašingtona.

“Jer je to ozbiljno saplelo Ameriku u nameri da 27. juna ipak ostvari neki početni rezultat. Dakle, Evropa sada ponovo dobija šansu da preuzme onaj dijalog, odnosno da ga nastavi tamo gde je stao jer ga je ispustila iz ruku. Već nekoliko godina je ona samo statirala”, kaže Aleksandar Popov.

Osim nastavka dijaloga u Briselu, tokom sledećeg meseca trebalo bi da bude održan i samit u Parizu čiji bi domaćin bio francuski predsednik Emanuel Makron zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

N1/ AUTOR: Đorđe Nasković

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare