Zaharova: Nova kriza na Kosovu je rezultat samita EU u Albaniji

Izvor:
Regnum.ru, Foto: MID RF, Instagram/buducnostsrbijeav

Do sadašnjeg zaoštravanja situacije na Kosovu došlo je nakon samita Evropske unije u Albaniji uz učešće balkanskih zemalja. O tome je 18. decembra na svom telegram kanalu pisala portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Press-služba MID RF

„Malo ko je obraćao pažnju na to da je do nedavnog zaoštravanja situacije na separatističkom Kosovu došlo odmah nakon što je EU održala samit sa učešćem država Zapadnog Balkana u Albaniji “, navela je ona u poruci, prenosi IA REGNUM.

Zaharova je takođe pojasnila da je Albanija 6. decembra bila domaćin sastanka EU na visokom nivou, tokom kojeg je usvojena Tiranska deklaracija u znak podrške želji „Zapadnog Balkana“ da se pridruži EU, gde je u posebnom paragrafu navedeno da je Kosovo, uz Srbiju, „na evropskom putu“.

„Dakle, da li je čudo što su bukvalno manje od nedelju dana kasnije kosovski separatisti pokrenuli oružanu eskalaciju i nasilne provokacije u pokrajini? Srbin Dejan Pantić je uhapšen i počela je agresivna retorika“, napisala je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Istovremeno, ona je podsetila da većinu sadašnjih stanovnika Kosova čine etnički Albanci, koji pomno prate državnu politiku Albanije i izglede njenog ulaska u EU, a premijer Kosova Aljbin Kurti usred zaoštravanje situacije u regionu, podneo je zahtev za ulazak u Evropsku uniju.

„Rizik od eskalacije i oružane konfrontacije u severnom delu Kosova i Metohijere je velik. Dakle, umesto evropske perspektive, izgledi Kosova će, ispostaviće se, biti potpuno drugačiji “, dodala je Zaharova.

Istovremeno, Zaharova je naglasila da se kao rezultat toga ispostavlja da EU jednom rukom vodi Beograd u „lepu budućnost“, a drugom radi protiv Srbije.

„Ovo je izdaja od samog početka. Kao venčanje koje počinje izdajom “, zaključila je ona.

Kako je REGNUM preneo ranije, 17. decembra zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova je u širokoj poruci rekla da Evropska unija očekuje bolne posledice zbog svoje politike sankcija.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare