Brankovo kolo od 9. do 19. septembra u Sremskim Karlovcima

Izvor:
RTV, Foto: Brankovo kolo

51. Brankovo kolo trajaće od 9. do 19. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu i proticaće u znaku 175. godišnjice štampanja u Beču (1847) prve knjige “Pesme” Branka Radičevića, “Gorskog vijenca” Petra II Petrovića Njegoša, Novog zavjeta u prevodu Vuka Stefanovića Karadžića i studije “Rat za srpski jezik i pravopis” Đure Daničića.

Portret Branka Radičevića, Foto: Brankovo kolo

Ovogodišnje Brankovo kolo, po tradiciji, svojom besedom o Radičeviću, svečano će otvoriti ugledni pesnik Bratislav Milanović u Karlovačkoj gimnaziji koja puni 231. godinu postojanja, prenosi RTV.

Na svečanom otvaranju glumici Miri Banjac biće uručena „Velika povelja Brankovog kola“ za životno delo, za saradnju tokom proteklih decenija u Sremskim Karlovcima i na Stražilovu, „za nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića“.

U dramskom delu programa nastupiće glumica Vesna Čipčić i mlada talentovana Danica Petrović, koje će govoriti čuvene Brankove pesme „Vragolije“ i „Ukor“, a pridružiće im se narednih dana i Tatjana Mateša sa poezijom antologijskih pesnika.

Pod svodovima Karlovačke gimnazije, pesnici raznih generacija: Boško Suvajdžić, Laslo Blašković, Dragica Stojanović, Goran Labudović Šarlo, Julija Kapornjai, Jelena Vujanović, Dragana Lisić i Tamara Rehner, većina laureati Brankovoga kola, kazivaće svoje pesme.

U muzičkom delu programa nastupiće poznati Hor i ansambl Zmaj Jovine gimnazije iz Novog Sada, sa dirigentom Jovanom Travicom na čelu, koji će po tradiciji izvesti himnu „Brankovo kolo“ Svetolika Pašćana Kojanova kao i operska pevačica i pijanistkinja Vesna Aćimović i Maja Grujić, koje će izvesti Brankovu antologijsku pesmu „Devojka na studencu“ kompozitora Stanojla Rajčića.

Na Stražilovu, drugog dana 51. Brankovog kola, pesnici i umetnici će hodočastiti do Brankovoga groba. Na stari spomenik (1885) Branku, pesnik, pisac i umetnik Božidar Mandić položiće cveće i prislužiti sveću. Potom će kod „Brankovog čardaka“ uz noviji spomenik (1974) Branku, pomenutom pesniku biti uručena nagrada „Stražilovo“ za životno delu, „za ukupni psnički, prozni i umetnički opus“.

Dve mlade pesnikinje, Danijela Regojević iz Banjaluke i Dragana Lisić iz Novog Sada, primiće diplome nagrade „Stražilovo“ za najbolje pesničke prvence objavljene u Brankovom kolu.

Specijalna nagrada „Stražilovo“ pripašće panorami poezije đaka čuvene Zmaj Jovine gimnazije, druge po starini u Srba. Panoramu je priredio Rastko Lončar, pesnik i profesor gimnazije, i ona će tokom 51. Brankovog kola biti promovisana u pomenutoj ustanovi.

Nenad Grujičić, Foto: Brankovo kolo

U programu „Oni su voleli da govore svoju poeziju na Stražilovu“, pored spomenika Branku, đaci Karlovačke gimnazije pročitaće pesme „neumrlih pesnika“, koji su nas zemno napustili u poslednje dve godine: Dragan Kolundžija, Milan Nenadić, Ileana Ursu, Stevan Tontić, Krstivoje Ilić, Daralj Sekulić, Rasnko Jovović, Manojle Gavrilović, Vladimir Jagličić, Predrag Bogdanović Ci, rale Nišavić i Milenko Stojičić.

Zatim će biti održan tradicionalni „Stražilovski miting poezije“ gde će poeziju govoriti Dragoljub Pavlov, Milena Severović, Perica Markov, Ivan Lalović, Ivan Despotović, Rastko Lončar, Vesna Egerić, Dušan Zaharijević, Slađana Ristić, Nataša Radosavljević, Filip Božić Dejanović, Miloš Puđa, Suzana Rudić i drugi.

Prilikom svečanog uručenja Međunarodne nagrade „Branko Radičević“ Ranku Risojeviuću iz Banjaluke za ukupni pesnički i književni opus, nastupiće i pesnici Ranko Čolaković, Lidija Đogo, Jasna Milenović, Milan Gromović, Nikola Rausavljević, Bojana Kulidžan Gromović i Jovana Anđelić.

Na 51. Brankovom kolu biće održan jubilarni 30. Filozofski simpozijum na temu „Filozofija i nova realnost“, na kojem će učestvovati trideset uglednih filozofa: Mišo Kulić, Jadranka Pešti, Jovan Babić, Una Popović, Duško Prelević, Zoran Dimić, Bojan Blagojević, Nenad Cekić, Milanko Govedarica, Stojan Šljuka, Danijela Milinković, Drago Perović, Dušan Krcunović, Savo Laušević, Slobodan Kanjevac, Aleksandar Lukić, Jelena Đurić, Aleksandar Stevanović, Vladimir Cvetković, Milenko Bodin, Rade Kalik, Goran Rujević, Brankica Popović, Boris Bratina, Višnja Knežević, Petar Nurkić, Zoran Avramović, Stanko Blagojević, Saša Laketa i Nada Trifković.

U okviru „Hrišćanskih tema“ koje se takođe po trideseti put održavaju na Brankovom kolu, u Karlovačkoj bogosloviji „Sveti Arsenije Sremac“, „O imenu Božjem“ govoriće episkop sremski Vasilije i arhimandrit Kleopa Stefanović. Pola sata pre ovog programa, biće održan tradicionalni parastos Aleksiju Branku Radičeviću u Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja“ gde je mladi pesnik kao karlovački đak pojao za pevnicom ove crkve.

U rubrici „Razgovori s piscima“, biće priređena dva programa, jedan u novosadskoj gimnaziji „Isidora Sekulić“, a drugi i Karlovačkoj. To su Anđelko Anušić, nedavno ovenčani laureat „Kočićeve nagrade Grada Banjaluka“, za ukupno literarno delo, i Laslo Blašković, u rubrici „Poztnati đaci Karlovačke gimnazije. Moderatori ovih programa su Damir Malešev i Maja Stokin.

U rubrici „Retke knjige“ biće promovisan „Almanah tajnog đačkog društva iz Tuzle“ (poezija i prozni radovi nastali u bihaćkom zatvoru „Kula“ 1915. godine). Biće predstavljeni radovi mladih Mladena Stojanovića, Sretena Stojanovića, Branka Juzbašića, Jovana Zečevića, Stevana Hakmana, Jovana Lukića i drugih. Uz moderatursku ulogu Maje Stokin, o knjizi će besediti istoričari, priređivači ovog nesvakidašnjeg projekta, Vedrana Adamović i Borivoje Milošević, a prevedene pesme Leopardija, Ljermontova, Bodlera i drugih čitaće karlovački gimnazijalci.

Po sećanju na Branka-šahistu, biće održan 34. Pesnički šahovski turnir, u Novosadskom šahovskom klubu. Uz stručnu asistenciju Željka Medara, FIDE majstora, dvojica medaljama ovenčanih mladih šahista, Dejan Omorjan i Lav Pajčin, igraće s mladim pesnicima, javnim ličnostima Novog Sada i perspektivnim šahovskim kadetima grada.

„Nakon dve godine pandemijske iracionalnosti, vraćamo se u pređašnju normalnost s nadom da ovaj svet zaista nije okrenut strmoglavce i da nije u magli mračnjaštva i predapokaliptične jeze, već da u zemnoj dimenziji života i naših duhovnih potencijala možemo koračati uspravne glave i radosno, kao obogotvoreni ljudi dostojni sunca što nas obasjava. Mnogo mladih talenata željnih dokazivanja pojaviće se na ovogodišnjem Brankovom kolu, imaće idealnu priliku za afirmaciju i utiranje prvih staza na pesničkoj i umetničkoj sceni, te ih je potrebno ih je bez ostatka podržati. Dabome, tu su i afirmisana imena i dokazani vredni stvaraoci na polju poezije, književnosti, dramske i muzičke umetnosti, filozofije i duhovnosti, bez kojih nema trajanja u vremenu. Pola stoleća rada Bankovoga kola predstavlja redak kontinuitet u našem podneblju koje je kroz istoriju ispresecano raznim oblicima saplitanja, tuđim udarima sa strane, ali i samopovređivanjem i zaboravom sopstvenoga korena i vrednosti. Očekuju nas nadahnuti, radosni i kreativni dani, onakvi kakvi mogu da se dožive samo u Brankovim Sremskim Karlovcima i na paranasovskom njegovom Stražilovu. Dobro došli s mladolikim srcem i verom u život na jedinstveno, okićeno i začinjeno, vilovito i silovito 51. Brankovo kolo“, rekao je direktor Brankovog kola Nenad Grujičić.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pesnik
pesnik
1 godina pre

odavno propala manifestacija