FEDIS počinje da dodeljuje Zlatnu antenu u spomen Radmili Savićević

Izvor:
Beta

Nagrada Zlatna antena za najbolju žensku epizodnu ulogu od ove godine nosiće ime po glumici Radmili Savićević, saopštili su organizatori Festivala drama i serija (FEDIS).

Organizatori su naveli da nastavljaju tradiciju po kojoj je nagrada za najbolju mušku glavnu ulogu ponela ime po glumcu Ljubiši Samardžiću, a Zlatna antena za najbolju žensku glavnu ulogu po glumici Mileni Dravić.

Legendarna glumica rođena je kao Radmila Milenković 8. februara 1926. godine u Kruševcu, gde je i započela glumačku karijeru u lokalnom pozorištu.

Odigrala je više od 70 uloga na filmu i televiziji, ali je svoje najzačajnije role odigrala upravo u TV serijama.

Ostaće upamćena kao gazdarica Savka u “Diplomcima”, Violeta u “Kamiondžijama”, Baba Tomanija u seriji “Babino unuče”, Šurdina baba u “Vrućem vetru”, Vuka Petrović u “Pozorištu u kući”, Žarka u “Boljem život” i na kraju kao Riska Golubović u “Srećnim ljudima”, za koju je na festivalu u Nišu dobila nagradu Novosti “Ona i on” 1994. godine, zajedno sa Velimirom Batom Živojinovićem.

Preminula je na dan rođenja 2001. godine u Beogradu i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Bila je udata za kolegu Božidara Savićevića.

Ovogodišnji, 11. međunarodni Festival drama i serija FEDIS, biće održan od 5. do 7. oktobra 2021. godine u Domu omladine Beograda uz učešće 16 serija iz Srbije i regiona.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar