Novo ćiriličko pismo stiže na svetsku mrežu

Izvor:
Politika, Foto: RNIDS

Autor pisma je dvadesetsedmogodišnji Vranjanac Petar Stošić, grafičar, a besplatno preuzimanje biće moguće od 26. januara u 11 sati

Povodom obeležavanja jedanaeste godišnjice od početka registracije srpskog onlajn domena na ćirilici, koje se obeležava sa .srb, Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije” pokloniće korisnicima svetske mreže još jedno, novo ćiriličko pismo, namenjeno radu na kompjuterima, tabletima, mobilnim telefonima. Reč je o fontovima, nazvanim „Etar RNIDS” i oni su četvrta familija slova i znakova koje pomenuta fondacija poklanja, a kreirana je u saradnji sa organizacijom Tipometar. Novi fontovi biće dostupni za besplatno preuzimanje na veb-sajtu RNIDS, nakon njihovog predstavljanja na jutjub kanalu, te fondacije na sesiji „Srpski jezik i veštačka inteligencija”, koja će biti organizovana 26. januara od 11 sati.

Autor pisma „Etar RNIDS” je dvadesetsedmogodišnji Vranjanac Petar Stošić, koji je diplomirao na na odseku grafički dizajn Fakulteta primenjenih umetnosti, gde završava i master u dizajnu publikacija i tipografskih pisama. Jedan semestar proveo je u Nemačkoj na Fakultetu za dizajn u Bilefeldu. On pojašnjava da je „Etar” RNIDS takozvano sanserifno pismo svedene konstrukcije i neutralnog izraza.

– Pripada grupi grotesknih pisama, koja se danas često koriste, kako u štampi tako i na vebu. Zbog svojih mekih detalja, zakrivljenih poteza, kao i blagih useka, dobija mekoću i karakter koji ovo tipografsko pismo odvaja od standardne forme grotesknih pisama. Useci mu pružaju bolju čitljivost u sitnom tekstu, kao i bogatiji i zanimljiviji utisak u krupnom planu. Neutralnost senzibiliteta fonta pruža mogućnost za široku upotrebu u najrazličitijim kontekstima. Uspravne i kurzivne verzije fontova biće dostupne u regularnoj i boldovanoj formi. Kurziv je karakterističan po tome što ima forme slova koje odgovaraju srpskom načinu pisanja kurziva, pogotovo u slovima t, š, p, g – objašnjava autor Stošić.

Foto: RNIDS

Želeći da osnaži upotrebu ćirilice na internetu, RNIDS godinama korisnicima svetske mreže poklanja fontove ćiriličkog pisma posebno dizajnirane za prikaz na ekranu, u digitalnim formatima, ali i u štampi. Do sada je podario tri pisma – „Areal RNIDS”, „Orto RNIDS” i „Lingva RNIDS”, koja su dostupna na sajtu pomenute fondacije pod Domeni/Ćirilica na internetu. Registracija domena .srb počela je 27. januara 2012. godine. Do danas su gotovo sve zemlje u kojima se koristi ćiriličko pismo omogućile registraciju naziva domena i na ćirilici, a .srb je drugi ćirilički nacionalni internet domen najvišeg nivoa (ccTLD) na svetu.

Nastoje da očuvaju srpski jezik u digitalnoj eri

Sagovornici Slobodana Markovića, savetnika za digitalne tehnologije u programu Ujedinjenih nacija za razvoj i moderatora sesije „Srpski jezik i veštačka inteligencija” 26. januara, na kojoj će biti predstavljeno novo ćiriličko pismo, pokušaće da odgovore na mnoga pitanja koja se odnose na upotrebu našeg nacionalnog pisma na svetskoj mreži.

Između ostalog, kako upotreba veštačke inteligencije može olakšati korišćenje interneta na različitim jezicima i pismima i učiniti ga pristupačnijim korisnicima s različitim potrebama, ili koja je uloga veštačke inteligencije u očuvanju jezičke baštine. Obradiće i temu kakva je budućnost srpskog jezika u digitalnoj eri i u „procesoru” veštačke inteligencije.

D. Jokić Stamenković

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare