OMAŽ VUISIĆU: Povodom 95 godina od rođenja

Izvor:

POVODOM 95 godina od rođenja slavnog srpskog i jugoslovenskog glumca Pavla Vuisića u Jugoslovenkoj kinoteci je do 9. septembra na repertoaru mini retrospektiva ostvarenja čuvenog Paje.

U Muzeju Kinoteke, u Kosovskoj 11 biće prikazan izbor od osam njegovih filmova, svrstanih hronološki od 1967. kada je snimio “Bokseri idu u raj”, u režiji Branka Ćelovića, do “Sutona” (1982) Gorana Paskaljevića.

Na programu su i neizostavni “Ko to tamo peva” (1980) Slobodana Šijana, “Paja i Jare kamiondžije” (1973) Mila Đukanovića, “Događaj” (1969) Vatroslava Mimice, za koji je Vuisić dobio nagradu “Car Konstantin” na festivalu u Nišu… Tu su još i filmovi “Kad čuješ zvona” (1969) Antuna Vrdoljaka, “Opklada” (1971) Zdravka Randića i “Povratak otpisanih” (1976) Aleksandra Đorđevića.

– Pavle Vuisić je sigurno bio najbolji filmski glumac u Jugoslaviji. Prvo, jer je u velikoj konkurenciji bilo teško iskočiti na neko posebno i uočljivo mesto. Drugo, jer je od “biti glumac” teže samo jedno – održati se i opstati – ovim rečima je čuveni kritičar Ranko Munitić započeo svoju monografiju o Paji Vuisiću, objavljene 1985, povodom nagrade “Slavica”. Ovo priznanje će deceniju kasnije biti nazvano Vuisićevim imenom i dodeljuje se na Filmskim susretima u Nišu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare