U Sloveniju se vraća 13 originala igranih filmova, čuvanih u Jugoslovenskoj kinoteci

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Ambasada Slovenije u Beogradu saopštila je juče da će 13 originalnih snimaka slovenačkih igranih filmova, čuvanih u prostorijama Jugoslovenske kinoteke, biti vraćeno u tu zemlju.

Radi se o filmovima Na svoji zemlji, Trst, Kekec, Jara gospoda, Svet na kajžarju, Dobri stari pianino, Dobro morje, Akcija, Veselica, Ti loviš, Naš avto, Tri četrtine sonca i Balada o trobenti in oblaku.

Filmovi su 1968. godine, na osnovu dogovora o depozitu, predati arhivu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu na pažljivo čuvanje od producenta Triglav filma, pošto u Sloveniji u to vreme nije bilo odgovarajućeg prostora za skladištenje filmova na nitratnoj filmskoj traci.

Sklapanjem sporazuma Arhiva Slovenije i Jugoslovenske kinoteke uspešno su okončani višegodišnji napori u okviru sukcesije bivše Jugoslavije za povratak izuzetno značajnog dela slovenačke kulturne baštine, navodi se u saopštenju.

Ambasada je izrazila zadovoljstvo što povratak slovenačkih igranih filmova može da proslavi zajedno sa početkom 7. festivala Dani slovenačkog filma u Srbiji, koji će biti održan od 8. do 11. decembra.

Festival je, kako se navodi, jedan od najvažnijih slovenačkih kulturnih događaja u Srbiji, koji znatno doprinosi jačanju povezanosti dve zemlje u oblasti kulture, a jača i povezanost slovenačke zajednice u Srbiji.

Festival će biti otvoren danas u 19.30 u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će direktor Arhiva Slovenije Bojan Cvelfar u prisustvu slovenačkog ambasadora Damjana Berganta, svečano primiti simboličnu rolnu filmske trake od direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića, dodaje se.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare