Zelenović zabranio promociju Šešeljeve knjige

Zelenović zabranio promociju Šešeljeve knjige

Zelenović zabranio promociju Šešeljeve knjige

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović zabranio je promociju knjiga predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) i osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja „U Srebrenici nije bilo genocida“, koja je trebalo da bude održana u šabačkom Kulturnom centru.

Zbog ove odluke, Šešelj je promociju održao u jednom od šabačkih hotela.

Podsetimo, članovi i simpatizeri SRS napali su početkom februara aktiviste nevladinih organizacija pre početka promocije Šešeljeve knjige u prostorijama beogradske Opštine Stari grad.

Aktivisti Fonda za humanitarno pravo (FHP), forumaZFD-a i Inicijative mladih za ljudska prava došli su na promociju s namerom da prisutnima podele Dosije FHP-a „Zločini nad Hrvatima u Vojvodini“. NJih su radikali napali, grubo ih gurali, bacali na pod i izbacili napolje iz opštinskih prostorija uz vređanja, psovke i pogrde.

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava, koji je bio prisutan i na promociji Šešeljeve knjige u Opštini Stari grad, ističe za Danas da je „dobra vest to što Kulturni centar u Šapcu nije ustupio javni prostor za negiranje genocida u Srebrenici i promociju osuđenog ratnog zločinca“.

Zelenović zabranio promociju Šešeljeve knjige
Foto: SZS

– To pokazuje da ipak postoje male ali važne tačke otpora politici dehumanizacije žrtava rata. Međutim, iako se ovo neustupanje prostora pripisuje gradonačelniku Zelenoviću a ne instituciji kao što je Kulturni centar, izostaje Zelenovićev jasan stav da je u Srebrenici bio genocid, što bi bio odgovoran politički čin – naglašava Milosavljević.

Odluku Zelenovića je komentarisao je i novinar i kolumnista Dragan Bursać, koji je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju Zelenovića uz poruku: „Ovo je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. On je upravo zabranio promociju knjige Vojislava Šešelja u Kulturnom centru u Šapcu. Vidite kako može!

Zelenović zabranio promociju Šešeljeve knjige
Foto: Promo

Ono što navodno nije moglo u Beogradu i na Novom Beogradu, može u Šapcu! Ono što se ne može ni pomisliti u Banjaluci, može se realizovati u Šapcu. Stop negiranju genocida! Stop promociji ratnih zločinaca! Svaka čast, ljudino!“.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu osudio je Šešelja u aprilu 2018. godine na 10 godina zatvora. Žalbeno veće je zaključilo da je Šešelj kriv za podsticanje deportacije i progon Hrvata iz Hrtkovaca u Vojvodini. S obzirom da je u pritvoru proveo skoro 12 godina, Šešelj je od tog trenutka slobodan čovek.

Izvor: Danas/ J. Diković

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare