Cvetojević: 11. januar 1916. od izuzetnog značaja za našu OTADŽBINU

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen RTS

Čestiti POTOMCI u poštovani prijatelji.

11. januar je datum od izuzetnog značaja za našu OTADŽBINU a posebno za našu VOJSKU iz januara 1916. god. kada joj je i definitivno pretila opasnost od fizičkog nestajanja (umiranja na Albanskoj obali u Italijanskoj okupacionoj zoni kod Valone).

Zato evo prilike, da malo podsetimo naše POTOMKE i prijatelje na predistoriju evakuacije sa Albanske obale i iskrcavanja SRPSKE VOJSKE na ostrvo KRF u Jonskom moru.

Piše prof. Sreten Cvetojević

Imajući u vidu da je 21.novembra 1915. naredba Francuske vlade generalu Saraju da sve vojne trupe povuče iz Makedonije prema Solunu, što je i učinjeno 24.i 25.novembra i tako okončalo neuspešno angažovanje savezničkih trupa upućenih u pomoć Srbiji 1915. Takva situacija iz osnova je promenila glavni strategijski plan Vlade i Vrhovne komande naše vojske i umesto spajanja sa saveznički snagama, SLEDI:

25. novembra 1915.

Vlada i Vrhovna komanda doneli odluku da se ne prihvataju dalje borbe, ne ostavlja neprijatelju plen u oružju, već da se celokupna vojska povuče preko Albanije i Crne Gore u primorje i tu uz pomoć saveznika obnovi i pripremi za nova dejstva.Time je završeno povlačenje naše vojske od severnih do jugozap.granica koje je trajalo pod borbom dva meseca i po dubini od skoro 500 km uz besprimerno herojstvo i žrtve svih. Sobzirom da nije uspeo plan Austrougarske komande i komandanta Fon Makenzena da našu vojsku “uklješti” i potpuno uništi, usledilo je
povlačenje naše vojske raspoređene u 3.grupe i na 3.pravca.

11.decembar 1915.

Nikola Pašić, Foto: Wikipedia

Predsednik vlade NIKOLA PAŠIĆ od saveznika traži HITNU EVAKUACIJU SRPSKE VOJSKE iz Albanije u Solun.

ENGLEZI,
traže da Srbi produže još 200.km obalom od DRAČA do VALONE, jer im nije bezbedno pristajanje brodova u Draču i Medovi zbog plitkog mora i Austrougarskih podmornica.

ITALIJANI,
zabranili da se Srbi približe VALONI (njihova okupaciona zona) bliže od 80.km i odbili da upute svoje odrede za zaštitu Srba, a sporazumom od 10.maja 1915. postignutim sa Englezima i Francuzima, imali su GLAVNU KOMANDU NAD POMORSKIM OPERACIJAMA U JADRANU.

16.decembar 1915.

Regent ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ, obratio se ruskom caru NIKOLAJU II (drugom) ROMANOVOM i obavestio ga da SRSKOJ VOJSCI preti najstrašniji svršetak, jer je nakon jezivog povlačenja na primorje od OBEĆANE POMOĆI SAVEZNIKA NIJE SAČEKALO NIŠTA.

Telegram završava sledećim rečima;

“Ja se nadam da će ovaj moj apel naići kod Vašeg Veličanstva, koji se uvek očinski starao za Srpski narod i da će intervenisati kod saveznika, da spase Srpsku vojsku od katastrofe, koju nije zaslužio a koja predstoji”.

19.decembra 1915.

RUSKA VLADA IZJAVILA
“…da će staviti u pitanje i SAM SAVEZ sa zapadnim saveznicima, ako se odmah ne učini sve DA SE SPASE SRPSKA VOJSKA”.

Nikolaj II Romanov, Foto: Wikipedia

21.decembar 1915.

Francuska nakon ultimatuma Rusije zahteva DEMARŠ u Rimu i da se odobri privremeni smeštaj Srba kod Valone. Pod velikim pritiskom Italija je prihvatila traženo.

6. januar 1916.

Prvi konvoj sa oko 9.000 Srba (polovina ranjenici i bolesnici) ukrcao se u luci DRAČ i krenuo prema Africi u Tunis – BIZERTU.

11. januar 1916.

Bez konsultacije sa Englezima, Francuski VI (šesti) ALPSKI LOVAČKI PEŠADIJSKI BATALJON (jačine 1500 vojnika) oko 02,30 h uplovio je bez svetala u Krfsko pristanište sa 3. krstarice. Komandant fregate poručnik AVIA naredio je iskrcavanje i istog dana do 10,30 h zaposeli su sve glavne tačke u gradu bez pruženog otpora (luka, stara tvrđava, dvorac Ahileon južno od grada Krfa buduća oficirska bolnica). Tek 4.dana nakon zaposedanja luke i grada Krfa, stavljeni su pod komandu generala MONDIZERA, koji nije ni bio obavešten o zaposedanju KRFA.

14. januar 1916.

Obaveštena Srpska strana, da je ostrvo KRF odobreno kao BAZA za prihvat, oporavak i reorganizaciju Srpske vojske.

18. januar 1916.

Iz luke VALONA počelo ukrcavanje prvih srpskih vojnika na brodove i iskrcavanje u luci sela Govino (GUVIJA) oko 6.km severno od grada Krfa.
Istoga dana iz BRINDIZIJA (Italija) na Krf je stigao i NIKOLA PAŠIĆ.

18. januar – 23.februar 1916.

Srpska vojska na Krfu, foto: news front

Ukrcano i evakuisano 113.050 vojnika i starešina i oko 15.000 izbeglica. Različiti su podaci o broju prevezenih na Krf. Francuska misija koja je rukovodila ukrcavanje i transportom u svom izveštaju navodi sledeće podatke:

UKRCALO se 154.454 vojnika i od njih PREVEZENO:
Na KRF 138.691
Na KORZIKU 3.000
U BIZERTU 10.763
U Francusku. 2.000

U oblasti Valone u selu Driziša na reci Vojuši radi čuvanja i ishrane stoke, ostala je jedna konjička divizija sa 13 068 vojnika sa zadatkom da se brinu za 16.500 konja koji su postepeno prebacivani iz Albanije na Krf sve do 5. aprila 1916. godine, kada je Valonu napustila i komisija za ukrcavanje.

A poslednjeg dana ukrcavanja vojnika i civila 23.februara 1916. i sa poslednjim transportom ukrcao se i regent ALEKSANDAR u pratnji generala BOJOVIĆA u Valoni i istog dana stigao na Krf.

PS. Nije želeo da se evakuiše iz Valone u Italiju ili Španiju zbog operacije (ista je izvršena u Skadru) a on je sve vreme ostao u Valoni izjavivši pri tom:

“Ja ću ovde ostati da pratim ukrcavanje trupa i izbeglica i kad poslednji moj vojnik bude ukrcan, onda će doći red i na mene. Tada ću ja krenuti – pre NE. Ja ću biti poslednji koji napušta otadžbinu”.

Regent Aleksandar Karađorđević

TOKOM EVAKUACIJE I TRANSPORTA SRPSKE VOJSKE I CIVILA IZ ALBANIJE
NA KRF – angažovano je:

81.transpor. brodova sa bruto tonažom od 223.000 tona, od čega:
Italijanskih – 45, Francuskih – 25,
Engleskih – 11 i sa UKUPNO 322. plovidbe.

U OBEZBEĐENJU TRANSPORTNIH KONVOJA, učestvovalo:

4. bojna broda, 183.krstsrice, 438.razarača, 63.torpiljrrke i 471. podmornica.
UKUPNO 1169. plovila od čega je 1/3 obezbedila Italijanska flota (što decenijama, pa ni dan danas nije poznato većini našeg naroda) učeni smo da su to sve obavili Francuski brodovi.
Evakuisano 135.591.oficira i vojnika i (oko 2.000 ranjenika na Korziku u Francusku).

GUBICI SAVEZNIČKE FLOTE TOKOM OBEZBEĐENJA TRANSPORTA
1. krstarica, 2. razarača, 6. diftera i 5. podmornica.

CENTRALNE SILE IZGUBILE SU:
2. razarača i 5. podmornica.

Posebno ističem i apostrofiram:
NIJEDAN TRANSPORTNI BROD SA NAŠIM VOJNICIMA I CIVILIMA NIJE POGOĐEN NITI POTOPLJEN TOKOM UKRCAVANJA, PLOVIDBE I ISKRCAVANJA NA KRFU.
Naši gubici po drugim osnovima tokom transporta su:
18. poginulih i 80. ranjenih Srpskih vojnika.

R E Z I M E

Tako je iz Albanije na Krf prevezeno 147.591. ljudi i kada se tome doda i broj prevezenih u Tunis, Francusku i na Korziku kao i oko 5.600 vojnika i oficira koji su se zajedno sa Francuskim trupama povukli iz Makedonije u oblast Soluna tokom novembra 1915. to je
UKUPNO 164.691. vojnika i starešina Srpske vojske.
Tokom povlačenja iz Srbije imali smo oko 150.000 mrtvih, 77278.nestalih vojnika i oficira, kao i 166.422 civila.

NAŠI UKUPNI GUBICI (vojni i civilni) su 243.877 ljudi.
Eto čestiti potomci i poštovani prijatelji, koliko je teška, surova i stravična sudbina naših predaka, a nama teško, DA IH BAR DOSTOJANSTVENO PAMTIMO I NE ZABORAVIMO?

Prof. Sreten Cvetojević
“Cvele”

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar