Danas je 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Danas je 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma
Printscreen

Danas je 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Na današnji dan pre 25 godina u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum čime je i zvanično okončan četvorogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.

Sporazum kojim je BiH ustrojena kao država 14. decembra u Jelisejskoj palati potpisali su predsednici Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević.

Sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine.

Njime je potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države. Određeno je da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, i da je čine konstitutivni narodi, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima.

Propisane su nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija BiH, ali i način izmene Ustava BiH.

Potpisivanju sporazuma u Parizu prisustvovali su i tadašnji američki predsednik Bil Klinton, generalni sekretar UN Butros Butros-Gali, predsednik Francuske Žak Širak, britanski premijer Džon Mejdžor, generalni sekretar NATO Havijer Solana, nemački kancelar Helmut Kol, ruski premijer Viktor Černomirdin, kao i švedski premijer Karl Bilt, koji je bio kopredsjedavajući mirovne konferencije u ime EU.

Sporazum je postignut i parafiran 21. novembra 1995. u američkom gradu Dejtonu posle tronedeljnih pregovora u kojima su učestvovali predsednici BiH, Srbije i Hrvatske, Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tudjman sa amerčkim diplomatom Ričardom Holbrukom.

Beta, Foto: Printscreen/ YouTube

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar