Mlađan Đorđević o Jasenovcu: “Kakav je naš odnos prema mestima srpskih stradanja?”

Mlađan Đorđević o Jasenovcu: “Kakav je naš odnos prema mestima srpskih stradanja?”

Film “Dara iz Jasenovca” probudio je novo interesovanje javnosti za ustaške zločine nad srpskim narodom. Posle prmijernog emitovanja filma svi su, što je i normalno, imali svoj komentar o filmu i svoj pogled na dešavanja u Jasenovcu.

Mlađan Đorđević je na svom Fejsbuk profilu podelio sa svojim prijateljima i pratiocima svoje viđenje odnosa Srba prema mestima srpskih stradanja.

Foto: Privatna arhiva

Tekst, koji se nalazi na Fejsbuk profilu Mlađana Đorđevića, prenosimo u celosti.

“Jasenovac i ostali ne manje stravični zločini ustaškog režima nad srpskim stanovništvom u Drugom svetskom ratu ovih dana razumljivo izazivaju više pažnje, pre svega zbog važnog filma Dara iz Jasenovca.Tim povodom, često se vraćam na divno predavanje koje je vladika slavonski Jovan Ćulibrk održao pre nekoliko godina u Bijeljini, na temu „Jasenovac viđen iz Svete Zemlje“. Verujem da većina vas zna da je vladika pakračko-slavonski koordinator Odbora SPC za Jasenovac, da je odbranio master rad pri Jad Vašemu i trenutno u Izraelu doktorira na temu istraživanja stradanja u Drugom svetskom ratu.Odbor za Jasenovac pod njegovim vođstvom je uveliko uticao na domaću i međunarodnu svest o stradanju srpskog naroda i crkve u NDH, kroz obeležavanje Novomučenika Jasenovačkih, kroz uvođenje obrazovanja o stradanju u bogoslovije, kroz organizaciju poseta, kroz naučni i istraživački rad. Na samom predavanju vladika je istakao da ne treba da se stidimo svog stradanja, da govorimo o tome i pominjemo svoje mučenike i u domaćoj javnosti i celom svetu.

Mlađan Đorđević sa Efraimom Zurofom i vladikom Jovanom, Foto: Privatna arhiva

Dva veoma važna pitanja izneo je vladika, a tiče se svakog od nas lično i našeg odnosa prema Jasenovcu:

1. U Jad Vašem, centralnu instituciju za istraživanje Holokausta, Jevreji stalno dolaze i prijavljuju sve što znaju o istoriji stradanja svoje porodice: podatke, iskustva, imena, godine. Da li mi to radimo? Koliko nas je otišlo u Muzej žrtava genocida, Odbor za Jasenovac ili Eparhiju slavonsku ili ih kontaktiralo da prijavi žrtve i iskustva iz svoje porodice?

2. Sećanje na Jasenovac će se održati dok god ga obilazimo. Kao što vladika kaže „Dok god idemo tamo, to je naše“. Treba da idemo u njega, makar i peške. Da li ste nekada posetili Jasenovac?Kakva su vaša iskustva i iskustva vaših porodica? Imamo li šta da kažemo?”, napisao je Mlađan Đorđević na svom Fejsbuk nalogu.

Ostavite komentar