26/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Na današnji dan rođen je Pančo Vilja, jedan od najvećih revolucionara svih vremena

History.com

Na današnji dan rođen je Pančo Vilja, jedan od najvećih revolucionara svih vremena

Na današnji dan, 5. juna 1878. godine, rođeen je meksički revolucionar Fransisko Pančo Vilja (Francisco Pancho Villa), lider seljačke revolucije u Meksiku (1910-17), uz Emilijana Zapatu najpopularniji čovek u Meksiku narodni tribun. Proglašen je za meksičkog nacionalnog junaka 1966. godine. Pančo Vilja je rođen kao Doroteo Arango Arambula (Doroteo Arango Arambula), u gradiću Rio Grande.

Vilja je malo obrazovanja dobio u seoskoj školi koju je vodila Katolička Crkva. Postao je odmetnik već u 16. godini, ubivši sina zemljoposednika koji mu je silovao mlađu sestru. Ukrao je konja i pobegao u planine Meksika na severu zemlje. Pridružio se bandi koju je vodio Francisko Vilja, a posle njegove smrti, preuzeo je njegov identitet i dodao nadimak Pančo.

Heroj Meksika je 1911. porazio vojsku Porfirija Diaza, dva puta je zauzimao glavni grad Meksika. Iako su kružile glasine da će postati novi predsednik Meksika, to se nikad nije dogodilo. Kad je vlada SAD priznala legitimnost režima na čelu kojeg je bio diktator Venustiano Karanca, Vilja je skupio 1500 ljudi i 9.3.1916. godine napao grad Kolumbus u Novom Meksiku, današnji SAD. Prilikom napada ubijeno je 18 osoba, ukradeno oko 100 konja i mula, a opljačkane su zalihe hrane, oružja i municije.

U to vreme u Meksiku je bio poznat i kao „Kentaur sa severa” (šp. El centauro del norte), zbog slavnih juriša konjice čiji je bio general. Po završetku revolucije 1920, dobio je čin generala, penziju, i predao je zapovedništvo nad svojim snagama koje su ratovale na severu Meksika i nastavio raskalašan život. Takođe je bio privremeni guverner severne meksičke države Čivava između 1913. i 1914. Ubijen je 20.7.1923. u 46. godini. Imao je odlučujuću ulogu u obaranju režima Viktorijana Uerte. U Meksiku, Pančo Vilja je veliki heroj i mnoge ulice i kvartovi nose njegovo ime.

Alo.rs

%d bloggers like this: