MOGU LI PSI DA SE ZALJUBE? Stručnjaci imaju ZANIMLJIV ODGOVOR!

Izvor:

Maza i Lunja su se zaljubili, ali mnogi veruju da je kod pasa privlačnost samo stvar nagona. Istina je da mi zapravo ne znamo tačno kakva osećanja psi zaista gaje iznutra

Dr Gregori Berns kaže da se najveća razlika između ljudskih i psećih emocija nalazi u jeziku. Ljudi rečima mogu da iskažu osećanja kao što su strah, tuga, krivica i ljubav.

Psi naravno nemaju reči za to. Koristeći snimanja magnetnom rezonancom, doktor Berns je došao do zaključka da psi imaju delove mozga koji korespondiraju sa ljudima!

Čak iako njihov „jezik“ nije isti kao naš, psi imaju svoju verziju naših emocionalnih iskustava.

To što nemaju reč za ljubav, ne znači da je psi i ne osećaju. Ako želimo da definišemo kako naši prijatelji osećaju ljubav, najbolje je da pogledamo šta oni pokazuju svojim ponašanjem.
Stručnjak za ponašanje životinja Mark Bekof objašnjava:

– Ukoliko ljubav definišete kao dugoročnu obavezu, što znači da se dve jedinke traže kada su dugo odvojene, da su srećni kada se ponovo spoje, štite jedna drugu, hrane se zajedno, odgajaju zajedničku decu – onda je jasno da se i životinje vole. –

Drugim rečima, društveno povezivanje i predanost su bihevioralni dokazi ljubavi.

Ako je vaš pas odlučio da vreme provodi sa vama, to nije samo zato što mu vi dajete hranu. On vas voli!

Dokaz za to dr Berkof vidi u istraživanju u kome su članovi njegovog tima jednu grupu pasa samo hranili, a drugu hvalili i mazili.

Kada su uporedili reakcije pasa na prisustvo članova tima, utvrdili su da su psi i jedne i druge grupe krajnje pozitivno reagovali.

Dakle, psi podjednako vole ljude koliko i hranu koju im ovi daju.

Zanimljivo, veliki broj je čak bio uzbuđeniji zbog susreta sa ljudima nego zbog hamburgera.

Psi (ne) mogu da se zaljube

Dakle, psi imaju emocije, a u zavisnosti od definicije, oni i demonstriraju svoju ljubav. Međutim, mogu li se i zaljubiti kako se to prikazuje u romantičnim filmovima i crtaćima?

Odgovor nije tako jednostavan.

Činjenica je da ne poznaju naš pojam i definiciju romantične ljubavi. Ali isto tako, demonstriraju strast i odanost koju pokreće osećanje ljubavi. Najveća sličnost se odigrava na fiziološkom nivou. Naime i psi imaju hormon oksitocin, poznatiji kao „hormon ljubavi“.

Mnogobrojne studije su dokazale da se iz mozga pasa luči ovaj hormon prilikom pozitivnih interakcija sa ljudima, ali i drugih pasa.

Pas možda ne mašta o sastanku sa romantičnom večerom, ali zahvaljujući oksitocinu uspostavlja snažne i trajne veze za drugim životinjama.

Znaci da je vaš pas „zaljubljen“ su:

– Održava smislen kontakt očima

– Uzbuđen je kada se vraćate u dom

– Želi da bude sa vama tokom celog dana

– Češće zeva kada je sa vama

Radost i uzbuđenje koje pas pokazuje kada se vlasnik vrati u kuću posle kraćeg ili dužeg odsustva je za sve vlasnike najbolji dokaz da ih pas voli.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare