Na Svetog Luku bez nervoze

Izvor:
Direktno.rs, Foto: Printscreen

Srpska pravoslavna crkva danas praznuje Svetog Luku i Svetog Petra Cetinjskog, a evo kakvi se običaji poštuju.

31. oktobra Srpska pravoslavna crkva i vernici praznuju Svetog Luku, a u narodu se smatra da od danas zvanično počinje zima. Otud i uzrečica „Sveti Luka – sneg do kuka.“

Pošto je Sveti Luka bio blag i miran svetac, zato danas nikako ne smete da budete preki i nervozni. Veruje se da je danas važno da budete krotki i mirni, te da svaku brigu podnosite stojički.

Ukoliko na nebu vidite dugu – radujte se, jer se veruje da je to dokaz da Sveti Luka moli Boga za nas.

Ko je bio Sveti Luka?

Foto: Printscreen

Smatra se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu, a poznata je „ikona u ikoni“, koja predstavlja Svetog Luku i ikonu Bogorodice koju svetitelj oslikava.

Slikarsko delo ovog svetitelja, rodom iz Antiohije, jesu i ikone Svetih apostola Petra i Pavla, a crkva ga smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Prema bogoslužbenom kalendaru Srpske pravoslavne crkve, ovaj dan nije obeležen kao zavetni, već je kao „crno slovo“ svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve. Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica, a vernici Svetog Luku slave i kao iscelitelja i zaštitnika pojedinih zanata.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare