20/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Od zatvora do zvezda: Šaban Bajramović u čuvenom muzeju bluza – uz najveće svetske legende

Nišvil promo

Od zatvora do zvezda: Šaban Bajramović u čuvenom muzeju bluza – uz najveće svetske legende

Vest da je čuveni Delta Misisipi bluz muzej uputio pismo Nišvil džez festivalu i izrazio nameru da upriliči izložbu o Šabanu Bajramoviću, obradovala je mnoge, a naročito entuzijaste iz Nišvila, budući da je njihov trud i želja da predstave svetu ono što je muzički najbolje iz Srbije – urodila plodom.

Piše 

Tražeći sponu sa američkim bluz legendama našli smo je u vrsti muzike i svemu onome što je pevao Šaban, ali i u istorijatu i u sličnim životnim sudbinama njihovih velikih začetnika bluza. Ono što povezuje njih i Šabana je istovetno mesto sa kog su počeli karijere – a to je zatvor, kaže za Sputnjik direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević.

Pismo Delta Misisipi bluz muzeja koje je stiglo na adresu Nišvil džez festivala, © FOTO : ARHIVA IVANA BLAGOJEVIĆA

Objašnjavajući dodatno „sponu” bluz velikana i našeg Šabana Bajramovića, Blagojević podseća da je Šaban propevao na Golom otoku a da je dobar broj legendi bluza svoje prve korake načinio i prve bendove oformio takođe u zatvoru.

„Mnogo je među njima velikih muzičara koji možda ovde nisu poznati jer je Delta Misisipi mesto gde je nastao ogroman broj tih zvezda i gde i danas egzistira neverovatan broj kvalitetnih bluz bendova, samo što mali deo njih dođe do Evrope”, podseća Blagojević i dodaje:

„Oni vrlo strpljivo i pažljivo čuvaju svoju bluz tradiciju, a dzez je naravno sastavni deo cele te priče. Veoma bih voleo da ovaj muzej u Nju Orleansu takođe uradi postavku Šabanu, jer sam se lično uverio koliko je to moćna postavka, koliko eksponata poseduje Nju Orleans džez festival – od prvog Gremija dodeljenog Luisu Primi do trube Luja Armstronga I instrumenata većine najvećih legendi džeza”, napominje direktor Nišvila.

On otkriva i da je ova ideja o postavci stara već nekoliko godina i da je aktuelna još od susreta sa direktorom njuorleanskog džez festivala.

„Nama su bluz muzeji bili prevashodno cilj, s obzirom na to da je Šaban pripadnik tog miljea i neko ko je proglašen jednim od deset najboljih bluz pevača na svetu. Zbog toga smo dugo radili na ozbiljnijoj prezentaciji njegovog stvaralaštva i to smo ponudili većini muzeja. I evo – krenulo je”, kaže Blagojević.

Šaban Bajramović u Njujorku, © FOTO : ARHIVA NIŠVILA

Direktor iz Nju Orleansa na Nišvilu – nova šansa

Uveren da će još nekoliko muzeja poput ovog iz Delte Misisipija uskoro poslati slično pismo namere, direktor Nišvila otkriva da mnogo očekuje od dolaska na ovogodišnji Nišvil direktora najčuvenijeg džez festivala iz Nju Orleansa, Grega Lambsija.

„On je potvrdio da petog avgusta dolazi u Niš da eventualno dogovorimo kog obima bi bila izložba. Mi bismo naravno želeli da deo te postavke pre svega bude ogromna figura Šabana Bajramovića, odnosno replika originalnog spomenika sa niškog keja, ali to iziskuje prilična sredstva pa ćemo se možda opredeliti za neke druge opcije. Ostavljamo tu priču za realizaciju nakon Nišvila, a sada idemo u prikupljanje saglasnosti i sagledavanje troškova”.

Ivan Blagojević i Greg Lambsi u Nju Orleansu, © FOTO : ARHIVA IVANA BLAGOJEVIĆA

Na pitanje šta će sve sadržati izložba Šabana Bajramovića i koji će se eksponati naći u američkom muzeju, Blagojević kaže da je prioritet iskoristiti postojeći kalup zbog izrade same Bajramovićeve skulpture.

„Na osnovu spomenika na keju mi smo napravili repliku od dva metra koja stoji u Nišvil džez muzeju, ali je ona od gipsa. To je komplikovano za transport, a bronzana puno košta. Ono što ćemo sigurno ponuditi je mala skulptura Gran pri Nišvila od bronze – koju dodeljujemo svim dobitnicima najveće nagrade Nišvil džez festivala za fuziju džeza sa drugim pravcima – a ona upravo nosi ime ‘Gran pri Šaban Bajramović‘. Tu su i ploče, plakati, naročito plakat Šabanove turneje po Njujorku. Kontaktirali bismo i porodicu ukoliko je zainteresovana da donira određeni deo lične zaostavštine za postavku”, naglašava Blagojević.

Stiže i zvezda iz Rusije

Strance veoma zanima etno džez, dodaje, što se vidi svaki put kada dođu na niški festival.
„Kad dođu na Nišvil i kad vide tako obiman festival, sa toliko bina, koncerata, pratećih dešavanja, poput džez teatra, muzičkih filmova, slikarskih kolonija, striporama… oni su jednostavno šokirani. Uz sve to, kod nas je najveći deo programa besplatan, našu publiku u 65 posto čine mladi, za razliku od njihove 50 plus”, objašnjava direktor Nišvila i najavljuje ekskluzivitet ovogodišnjeg izdanja festivala:

„Mogu da otkrijem da ove godine imamo preliminarni dogovor sa najvećom zvezdom ruske džez scene, saksofonistom Igorom Butmanom. Očekujemo da ovaj veliki umetnik sa svojim bendom nastupi 15. avgusta.”

Ponosan na otvorene mogućnosti promovisanja naše kulture, Blagojević podseća da cilj i jeste da što je moguće više približimo svetu sve ono što, kako kaže, stoji po depoima, zadimljenim džez klubovima, čak i svadbarskim šatrama.

„Imamo izuzetne umetnike koji nemaju prilike da dopru do svetske javnosti. Učinićemo sve da ih približimo svetu”, zaključuje Blagojević.

Sputnjik

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: