Olimpijske igre odložene prvi put u istoriji!

Olimpijske igre odložene prvi put u istoriji!

Premijer Japana Šinzo Abe postigao je dogovor sa prvim čovekom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom da se Olimpijske igre u Tokiju odlože za 2021. godinu.

Abe je u telefonskom razgovoru od Baha zatražio odlaganje za 12 meseci, a sada je na Međunarodnom olimpijskom komitetu da objavi konačnu odluku.

Predložio sam da Igre odložimo za godinu dana i Bah je odgovorio da je 100 odsto saglasan“, rekao je Abe.

MOK je prethodno sebi dao rok od četiri nedelje da razmotri odlaganje Igara, koje bi trebalo da počnu 24. jula, zbog pandemije koronavirusa u celom svetu. Međutim, na zahtev Japanaca kompletan proces je ubrzan, pošto su se pojavile informacije da je već postignut dogovor o odlaganju unutar MOK.

Poslednjih dana Olimpijski komiteti, sportske federacije i sami sportisti od MOK traže da odluka bude doneta što pre.

U saopštenju koje je objavila Vlada Japana navodi se da će prvi put u istoriji Olimpijske igre biti odložene, a da postoji mogućnost da one čak budu održane tokom proleća naredne godine.

Olimpijske igre odložene prvi put u istoriji!
Image by Annalise Batista from Pixabay

Odluka o odlaganju doneta je posle spekulacija koje su trajale nedeljama, ali i odbijanja organizatora da uopšte razmotre tu opciju. Međutim, pošto se pandemija koronavirusa proširila širom sveta i zabeležena je u 170 zemalja, drugačija odluka osim odlaganja Igara nije bila moguća.

Postojala je opcija da Igre budu odložene za oktobar, ali pošto se ne zna kada će se širenje koronavirusa smiriti, najbezbednije je bilo da se one pomere za narednu godinu, uz nadu da će situacija biti bolja.

N1/ AUTOR: Jelena Trajković

Foto: Pixabay/ Gellinger

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare