Danas se slavi Sveti Nikola – ove godine važi samo pola čuvene izreke

Danas se slavi Sveti Nikola – ove godine važi samo pola čuvene izreke

Običaji i verovanje na ovaj dan!

Sveti Nikola kao Božić Bata! Hrišćanska legenda o srpskom Deda Mrazu!

Ova legenda počinje od vremena kada je Nikola već postao ugledni sveštenik, smenivši svog strica na mestu episkopa.

U to vreme, njegovi roditelji su umrli, a Nikola, ne mareći mnogo za materijalne stvari, počeo je deliti imanje svojih rodtelja siromašnima.

U to vreme u Patri je živeo jedan ugledan i bogat čovek, koji je kasnije izgubio svoju službu i sav svoj imetak. Taj čovek je imao tri kćeri, koje su bile veoma lepe, ali oskudica je bila toliko velika da on nikako nije mogao da ih uda, jer nije imao miraz da im da, pa je odlučio da, zbog strašne nemaštine, svoju kuću pretvori u bludilište, a svoje kćeri u bludnice, piše Svet plus.

Sveti Nikola je nekako doznao za tu odluku nesavesnog oca, pa je uzeo vrećicu, napunio je zlatnicima, umotao je u platno i prišunjavši se noću kući ovog nesrećnog čoveka, ubacio je zamotuljak kroz prozor. Otac onih devojaka jako se začudio kada je ujutru našao toliki novac, i pripisavši to milost Božijoj, odlučio je da ga da u miraz najstarijoj kćeri. To isto ponovilo se i sa drugom njegovom kćerkom.

Odavde legenda ima dva kraja. Po prvoj verziji, čovek je naslutio da će se njegov dobrotvor pojaviti i treći put, kako bi mu ostavio novac da i treću kći uda, pa ga je u zasedi čekao nekoliko noći. Kada je Sveti Nikola došao da i po treći put ostavi svoj dar, čovek  je iskočio iz svoje zasede i u svom dobrotvorcu prepoznao je Svetog Nikolu. Tada ga je svetitelj zakleo da o njegovom dobročinstvu ništa ne govori i uz to mu je dao i mnoge pouke korisne po dušu.

Pročitajte još  PETAK 13. Kako je nastalo ovo sujeverje i ŠTA nikako danas NE SMETE URADITI!

Drugi kraj ove hrišćanske legende je malo drugačiji.

Naime, Nikola je video da ga otac devojaka čeka u zasedi, pa se tako dosetio, da ne bi bio otkriven, da se popne na krov i zlatnike ubaci kroz dimnjak, a pošto su se čarape sušile na otvorenom ognjištu, zlatnici su padali pravo u njih. Iz ovog drugog kraja priče će se, mnogo vekova kasnije, kod nas razviti kult Božić Bate, a u zapadnoj kulturi kult Deda Mraza.

Posle proslave Aranđelovdana kada su mnogi domaćini i gosti zaraženi, pitanje je kako će se sutra slaviti Sveti Nikola, najčešća naša krsna slava. Preporuke epidemiologa i crkve su: poštujte mere i slavite samo u krugu porodice.

Do sada se govorilo da pola Srbije Svetog Nikolu slavi, a pola ide u goste. U 2020. trebalo bi da važi samo pola te izreke. Spisak gostiju kod mnogih domaćina sveden je na najbliže.

Iako se za ribu i dalje čeka i u redovima, u ribarnicama kažu da su ove godine pojedničani računi manji.

“To se sve svelo, kažem eto na nešto minimalno. Koliko članova u kući, tolika je i slava. Retko ko mislim da zove goste ove godine na slavu”, ističe Ana Perišić, vlasnica ribarnice u Kraljevu.

Na manju zaradu žale se i na pijaci od marta, a bolje dane nije doneo ni period slava.

“Osamdeset odsto manje dolaze sada. Jer ne slavi, se, slavi se kući, mnogo manje se kupuje”, navodi poslodavac Ljubiša Stanojlović.

“Prethodne godine nisi mogao da meriš koliko je narod kupovao. Ako da Bog da prođe korona pa sledeće godine da slavimo. Sad nema slave. Slavimo sveća, kolač, to ti je slava”, ističe prodavačica MIlica Stanojlović.

Pročitajte još  Na Svetog Luku bez nervoze

One koji i dalje razmišljaju da Svetog Nikolu proslave kako su navikli, epidemiolozi upozoravaju slikama pred kovid ambulantama, a i bolnice i dalje primaju više pacijenata nego što ih otpuštaju. Tako je gotovo svuda u Srbiji.

Izvor: SVET PLUS, RTS/ AUTOR: NEMANJA JAKOVLJEVIĆ

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare