Hirurg iz Novog Pazara pisao Vučiću: Nije dovoljno da Vam samo bude žao, gazili ste duše naših mrtvih

Hirurg iz Novog Pazara pisao Vučiću: Nije dovoljno da Vam samo bude žao, gazili ste duše naših mrtvih

Ono što najviše boli jeste činjenica da su mnogi umrli od Covida-19, a da njihova smrt nije zvanično registrovana, kao da nisu postojali. Sve vreme žestoke borbe u protekla dva meseca, ulje na vatru nam je dolivalo beskrupulozno gaženje duša naših preminulih, po principu jedne sasvim nove matematičke kategorije. Pošto Vi, predsedniče, dobro znate matematiku, neće vam biti teško da je shvatite: „U proteklih 24 sata u Srbiji je od korone preminulo četvoro obolelih, od toga 12 u Novom Pazaru!“ – napisao je u otvorenom pismu predsedniku Aleksandru Vučiću doktor novopazarske bolnice Enes Zogić.

Hirurg iz Novog Pazara pisao Vučiću: Nije dovoljno da Vam samo bude žao, gazili ste duše naših mrtvih
Enes Zogić / Foto: Facebook Enesa Zogića

Pismo hirurga Zogića, koji je učestvovao u protestu protiv premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara kada su im lekari okrenuli leđa prilikom posete Novog Pazara, prenosimo u celosti:

Na početku, predsedniče, šaljem Vam pozdrav iz Novog Pazara, Sandžaka i Regionalnog kovid centra OB Novi Pazar, koji su bili svedoci najstrašnijeg scenarija drugog pika prvog talasa epidemije Sars-CoV-2 virusa, sa statistički gledano najvećom stopom smrtnosti u Evropi u odnosu na broj stanovnika.

Svega je tu bilo, predsedniče, o čemu ste, znam sigurno, dobro obavešteni. Na žalost, još se ne zna tačan broj preminulih, jedino je izvesno da taj broj prelazi cifru 300. Razlog tome takođe dobro znate. I ovom prilikom duboko saosećam sa bolom mojih sugrađana i Sandžaklija, ma koje vere ili političke opredeljenosti bili.

Ono što najviše boli jeste činjenica da su mnogi umrli od Covida-19, a da njihova smrt nije zvanično registrovana i objavljena,… kao da nisu punopravni građani Republike Srbije, kao da nisu ni postojali!

Sve vreme žestoke borbe u protekla dva meseca, ulje na vatru nam je dolivalo beskrupulozno gaženje duša naših preminulih, po principu jedne sasvim nove matematičke kategorije. Pošto Vi, predsedniče, dobro znate matematiku, neće vam biti teško da je shvatite: „U proteklih 24 sata u Srbiji je od korone preminulo četvoro obolelih, od toga 12 u Novom Pazaru!“ Ja priznajem, ja je ne razumem. Ovo je samo jedan segment, a kroz sta smo sve prošli i čemu smo sve bili svedoci, pa mogao bi se roman napisati.

Ja vas sada pitam, predsedniče, ko je sve odgovoran za sve što se dešavalo, kao i za toliki broj preminulih kod nas?! Moram Vas da pitam, jer obraćati se instancama ispod Vas je postalo besmisleno. Sami ste, predsedniče, u gostovanju na RTS-u pre izvesnog vremena priznali da je za to odgovoran direktor OB Novi Pazar, dr Meho Mahmutovic, jer nije na vreme organizovao naš zdravstveni sistem… Nije na vreme prepoznao situaciju… Nije na vreme reagovao… Nije u to vreme znao šta i kako treba raditi. I šta ste vi rekli tom prilikom?! Rekli ste da Vam je žao zbog toga!

Predsedniče, ako neko punom brzinom uleti u raskrsnicu kroz crveno i pri tom usmrti tri pešaka na pešačkom prelazu, da li biste i tada rekli da vam je žao vozača što nije stao na crveno, što je vozio jako brzo, što nije stigao da ukoči… A da pri tom ni ne pomenete nesrećne pešake koji su ni krivi ni dužni sve to platili svojim životima?! Pa, ne biste, siguran sam. Tražili biste punu krivičnu odgovornost za ono što je vozač uradio.

Hirurg iz Novog Pazara pisao Vučiću: Nije dovoljno da Vam samo bude žao, gazili ste duše naših mrtvih
Doktori su okrenuli leđa Ani Brnabić i Zlatiboru Lončaru ispred bolnice u Novom Pazaru

Takođe ste priznali da je i ministarstvo zdravlja zakazalo i nije na vreme reagovalo u pravcu blagovremene organizacije rada našeg zdravstvenog sistema, jer ono što nam se spremalo je bilo više nego očigledno! Nije to samo odgovornost ministarstva zdravlja, nego i Republičkog kriznog staba. Njihov je to propust zbog čega je, između ostalog, i došlo do peticije sa više od 2.800 potpisa mojih kolega za njihovu smenu. I kada je u mom gradu dnevno od korone umiralo po 4, 5, 7,… 12 obolelih, direktor Meho Mahmutovic, pa i Vaš potpredsednik Vlade iz Sandžaka, obmanjivali su i nas i celu javnost Srbije da je situacija stabilna, da je pod kontrolom i da se ništa drastično ne dešava. A svako iznošenje istine o katastrofalnom stanju, o totalnom kolapsu i raspadu zdravstvenog sistema sa preko 60 obolelih zdravstvenih radnika, nazivali sa dezinformacijama i politikanstvom!

Znate li, predsedniče, kako boli to što slušate, a znate i vidite istinu?! Zbog takvog stanja je tokom posete premijera i ministra zdravlja usledila spontana, protestna reakcija zdravstvenih radnika naše bolnice, u kojoj sam i ja uzeo učešće. Nakon toga direktor Mahmutović odlazi, ministarstvo zdravlja uzima stvar u svoje ruke, imenuje glavnog koordinatora, Vlada Republike Srbije šalje dodatnu medicinsku i zaštitnu opremu, respiratore, vojska i VMA organizuju poljsku bolnicu, OB Novi Pazar se organizuje po principu Regionalnog kovid centra sa respiratornim centrom i intenzivnom negom (u cemu je veliki doprinos u organizaciji rada i lavovski deo posla iznela dr Tanja Petrović, anesteziolog iz Kraljeva, zajedno sa našim anesteziolozima, prenoseći znanje i ogromno iskustvo iz KBC „Dragiša Mišović“ gde je boravila i radila u toku prvog talasa epidemije).

Primljen je znatan broj zdravstvenih radnika u stalni radni odnos da bi se nadomestio naš desetkovani kadar. U pomoć su pristigli i volonteri. Angažuje se i naša plemenita dijaspora slanjem materijalne i novčane pomoći. Pomoć šalje i Republika Turska. U pomoć dolaze zdravstveni radnici iz Kragujevca, Kraljeva, Beograda i ostalih gradova Srbije, iz Tuzle, Sarajeva, koji su dali ogroman doprinos i pomoć struci da se izbori sa ovom strašnom epidemijom. Neka mi oproste oni koje ovde nisam naveo, nije namerno!

Kao plod svega ovoga i svih preduzetih mera imamo sada situaciju da epidemija jenjava (bar ovaj njen prvi talas). Situaciju za koju se tek sada može reći da je pod kontrolom. I šta se dešava na kraju, predsedniče?! Na samom kraju ove borbe vi ponovo dovodite Mahmutovića da i dalje obnaša funkciju direktora OB.

Predsedniče, za ono što je radio i ono sto nije radio, a morao je,… za ono kako se ponašao u toku ove epidemije, nije dovoljno to što je Vama samo žao zbog toga! Cenu takvog ponašanja, činjenja i ne činjenja, platio je svojim životima veliki broj naših sugrađana, građana Republike Srbije! Za to se ne iskazuje žaljenje, predsedniče, nego se traži svaka, pa i krivična odgovornost! Kakvu nam to poruku šaljete, predsedniče?! Sami ste rekli da se očekuje drugi talas epidemije početkom meseca novembra, a na čelo bolnice vraćate iste ljude! Zar mislite da im verujemo?! Zar mislite da treba da ćutimo i čekamo da se opet ne snađu, da opet ne organizuju zdravstveni sistem, da opet ne znaju šta i kako da rade…

Hirurg iz Novog Pazara pisao Vučiću: Nije dovoljno da Vam samo bude žao, gazili ste duše naših mrtvih
Foto: Privatna arhiva

A da vi posle opet samo žalite zbog toga?! Ne, predsedniče… Ne možemo ćutati i pustiti da se istorija ponovi. U ime mojih kolega i sugrađana koji dele moje mišljenje, tražim punu odgovornost svih koji su doprineli najvećoj katastrofi mog naroda od rata pa na ovamo, kao i smenu direktora i rukovodstva OB Novi Pazar.

Tražim ovo od Vas jer iskreno smatram da bi to bio Vaš časni i plemeniti čin prema dušama naših umrlih, prema njihovoj neutešnoj rodbini i prijateljima, prema građanima Novog Pazara i Sandžaka u celini.

Na kraju vam moram reći još i ovo. Moje učešće u protestu zdravstvenih radnika u toku posete premijera i ministra zdravlja našoj bolnici, vaš potpredsednik Vlade iz Sandžaka je okarakterisao kao politikanstvo i da sam ja neko ko pretenduje na funkciju direktora OB Novi Pazar.

Predsedniče, evo vama i svima koji čitaju, u Alaha se dragog kunem, da mi to ni u jednom trenutku nije bio motiv, kao što nije ni sada! Ne želim da budem direktor bolnice i neću to ni biti! Neću, zato što u ovakvom ustrojstvu zdravstvenog sistema ne mogu sebe da zamislim kao direktora bolnice ni 24 sata! Ja sam, i ostaću samo hirurg koji leči svoj narod najbolje što ume! I drugi, ali ne i manje bitan razlog – ako bih prihvatio tu funkciju, pogazio bih sebe, svoju čast i svaku ovde napisanu reč! A to nema cenu! Predsedniče, nadam se da Vam je sada jasno da ja samo želim dobro mom narodu, mom Sandžaku i mojoj državi Srbiji!

Izvor: direktno.rs
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare