Mlađan Đorđević: Lična priča o Tasi

Mlađan Đorđević: Lična priča o Tasi

Lična priča o Tasi

Dok putujem ka Trebinju na oproštaj s mojim dragim prijateljem, blaženopočivšim vladikom Atanasijem Jevtićem, prisećam se mnogih razgovora koje smo vodili i pouka koje sam iz njih izvlačio. Poslednji put smo se videli za Srpsku novu godinu baš u Trebinju.

Foto: Privatna arhiva

Bio je to prvi put da sam ga video od sahrane njegovog duhovnog brata, mitropolita Amfilohija, i bilo je više nego očigledno koliko ga je ta smrt pogodila. Svaka rečenica, svaka beseda vladike Atanasija bila je prožeta mitropolitom i sećanjem na njega.

Od razgovora o fudbalu, preko sećanja na zajedničku mladost i šale o “izlapelom starcu” od kog je Tasa bio mlađi svega jedan dan, pa sve do ozbiljnih teoloških priča i kanonskih rasprava, mitropolit Amfilohije je bio u svemu. Njihova ljubav primer je istinskog hrišćanskog odnosa.

Foto: Privatna arhiva

Pa ipak, iako u ozbiljnim godinama, vladika Atanasije je do jučerašnje smrti ostao dete u duši. Za sebe je govorio da ima tvi (tri) godine, uvek se s decom šalio na njima razumljiv i zabavan način, a one malo starije je uvek učio manirima i lepom ponašanju, poštovanju prema starijima.

I, iako sam imao Božju blagodat da ga poznajem 35 godina, upravo po tome ću ga zauvek i pamtiti: po odnosu prema svom duhovnom bratu, deci i “deci”, ali i po razgovorima o politici, trenutnoj vlasti i sudbini našeg stradalnog Kosmeta, po kojima je Tasa verovatno svima poznat.

Foto: Privatna arhiva

Od njega i pored njega su desetine hiljada ljudi učile o životu, o Bogu i o ljubavi kao njegovoj suštini. I danas, kada ga više nema, ni naša Crkva više nije ista. Otišao je najbolji fudbaler među vladikama, najveći duhovnik među fudbalerima, ali i jedan od najvećih teologa na svetu.

Foto: Privatna arhiva

Pretposlednji živi učenik Ave Justina pridružio se na nebesima svojoj braći Amfilohiju i Artemiju, pa su čuvena “tri A” ponovo zajedno i mole se za sve nas. Mi ćemo ovih dana plakati, ali se moramo i radovati još jednom takvom zastupniku i molitveniku pred Bogom.

Foto: Privatna arhiva

I zato, Taso naš, neka ti Gospod Bog podari Carstvo nebesko, a nama ostaje amanet da čuvamo Kosovo i Metohiju i Božju ljubav u svakom od nas. Zbogom i do skorog viđenja!

Foto: Privatna arhiva

Mlađan Đorđević

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar