Na Uskrs će popčići čuvati preplaćena dupeta, da ih vernici ne zaraze, a radiće u opasnom okruženju policija, lekari, vatrogasci… Vera je u Srba policijskog porekla, verujemo kad nije zabranjeno

Na Uskrs će popčići čuvati preplaćena dupeta, da ih vernici ne zaraze, a radiće u opasnom okruženju policija, lekari, vatrogasci…  Vera je u Srba policijskog porekla, verujemo kad nije zabranjeno
Ilustracija, Foto: Printscreen

Na Uskrs će popčići čuvati preplaćena dupeta, da ih vernici ne zaraze, a radiće u opasnom okruženju policija, lekari, vatrogasci… Vera je u Srba policijskog porekla, verujemo kad nije zabranjeno

Pričah sto puta u emisijama, a valjda i pisah ovde, da je početkom Osamdesettih u Sabornoj crkvi u Beogradu na nedeljnim liturgijama bilo po pedesetak ljudi, a kad je loše vreme i manje.

Na Uskrs će popčići čuvati preplaćena dupeta, da ih vernici ne zaraze, a radiće u opasnom okruženju policija, lekari, vatrogasci... Vera je u Srba policijskog porekla, verujemo kad nije zabranjeno
Piše: Milan Milenković, Foto: Aleksandra Milenković

Jednom sam izbrojao da nas je tačno deset u centralnom srpskom hramu tog vremena. Gore, na balkonu, je bilo tridesetak članova Prvog beogradskog pevačkog društva i dole, u brodu, uvek bar desetak sveštenika i đakona i uvek prisutni patrijarh German. Više popova i pevača, nego naroda.

Novopravoslavaca sa njihovim jevtinim pričama, tada još nije bilo. Njihovi roditelji su se još borili za položaje, za komunističke stanove i za bolji standard. Izgamižali su krajem Osamdesetih i početkom Devedesetih, tačno u vreme kad su benefiti od komunizma opali i kad im je Udba pravsolavlje predstavila kao nešto što je trendi.

Nebrojeno puta sam čuo priče kako u crkvu, je li, nije smelo da se ide, nisu dali crveni. Postavio sam pitanje: šta ćete ako vam opet zabrane?

Juče sam dočekao odgovor: kad se zabrani, Sorabi ne idu.

Oduvek sam podozrevao da je vera u Soraba policijskog porekla, odnosno da zavisi od dozvole, zabrane, potvrde, uverenja… Verujemo kad nije zabranjeno.

Ništa mi nije, u mom veku, bilo tako odvratno, tako ljigavo i pihtijasto, nekonzistentno i plitko kao klozetska šolja, kao što su mi to bili novoverci, i klir, i vernici. Čak i srpski političari, koji su u moralnom smislu, na evolutivnoj lestvici tek iznad paramecijuma, su gromade u odnosu na neopravsolavce.

Desilo je što se moralo desiti: oni su izdali pradedovsku veru, onu običajnu i tradicionalnu, sve veselo ljubeći popove u dupe i čitajući arhiprevaranta Nikolaja Velimirovića, od koga je Udba napravila najvećeg teologa svih vremena, a onda je, u čemu ima neke pravde, crkva koju su čmaroljubili, izdala njih i ukinula im Uskrs. U dogovoru s policijom, naravno.

Čak i srpski patrijarh, još od drugova iz Bogoslovije, nosi nadimak Gavra Pandur, zbog srednjoškolskih veza sa policijom.

Prvi put, od kad je Srba i vere, crkva poziva Sorabe da ne dođu u crkvu.

Nemam nikakvu dilemu da će, i kad sve ovo prođe, opet ovde, na mrežama, slušati isti cvrkut prevarantskih vernika, ista opravdanja, ista lupetanja, iste prazne i tupave misli Nikolajeve, ali svečano obećavam: svako, ko u mom prisustvu, mislim na lično prisustvo, kaže rečenicu da “ima i dobrih popova”, ili “kao što kaže sveti vladika”, ili tako nešto, popiće šamarčinu da će da se usere, taman me posle samleo ako je mlađi i jači. Sad ste pokazali kakva ste govna i vi, i vaš klir.

Na taj Uskrs, ovaj, za tri dana, radiće policija, radiće, u opasnom okruženju, lekari, radiće vatrogasci, a popčići će čuvati preplaćena dupeta, da ih vernici ne zaraze. Ljudi će umirati u bolnici bez poslednjeg pričešća i biće sahranjivani neopevani, da nam se popčići ne dovode u opasnnost.

Bogoslovi, sram vas bilo što ćete, posle ove izdaje naroda od strane crkve, predavati opet i trovati decu svojim bolesnim pričama.

Troje dece sam krstio u ranom detinjstvu, četvrto nisam i obećavam da ga, u ovoj i ovakvoj crkvi, neću krstiti.

Na Uskrs će popčići čuvati preplaćena dupeta, da ih vernici ne zaraze, a radiće u opasnom okruženju policija, lekari, vatrogasci... Vera je u Srba policijskog porekla, verujemo kad nije zabranjeno

Pratite emisije Milana Milenkovića svakoga dana od 12h na Jutjub kanalu Radio2M

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar