Papa na misi pozvao vernike da pomognu siromašnima

Papa na misi pozvao vernike da pomognu siromašnima

VATIKAN – Papa Franja je juče u misi na Badnje veče rekao da bi ljudi trebalo da se osećaju obaveznim da pomognu siromašnima jer je i sam Isus rođen kao siromašan izopštenik.

Misa je zbog pandemije korona virusa održana ranije u zadnjem delu bazilike Svetog Petra, a prisustvovalo je manje od sto ljudi, uz nekoliko kardinala i biskupa. U normalnim okolnostima misa se održava u glavnom delu bazilike, kada obično dođe do 10.000 ljudi, javlja Rojters.

Božji sin je bio izopštenik kako bi nam pokazao da je svako poput njega Božje dete, rekao je papa.

On je istakao da bi na Božić svi trebalo da se osvrnu na “naše nepravde pričinjene tolikom velikom broju naše braće i sestara” umesto da nastoje da ostvare beskrajne težnje za posedovanje i kratkotrajna zadovoljstva.

Svi osim pape i članova malog hora nosili su zaštitne maske tokom mise, koja je počela dva sata ranije kako bi malobrojni prisutni mogli da se vrate svojim domovima pre policijskog časa koji počinje u deset sati uveče.

Papa će sutra pročitati “Urbi et Orbi” poruku iz sale unutar Vatikana umesto sa balkona na Trgu Svetog Petra, kada se obično okupe desetine hiljada ljudi.

U Italiji su na snazi mere karantina tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Neesencijalne radnje će biti zatvorene u periodu između 24. i 27. decembra, 31. decembra i 3. januara i između 5. i 6. januara. Ovim danima građani će smeti da putuju samo radi odlaska na posao, iz zdravstvenih i drugih hitnih razloga.

RTV, Foto: Pixabay Annett_Klingner

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare