Tesla: Žena je nedostižan ideal koga ja nisam dostojan

Tesla: Žena je nedostižan ideal koga ja nisam dostojan

Danas je objavio tekst sa delovima intervjua koji je Nikola Tesla dao za dnevni list Vreme 25. avgusta 1938. godine. Tekst prenosimo u celosti.

Piše: Ljiljana Bukvić

U tekstu pod naslovom „U osamdeset trećoj Nikola Tesla sprema nova otkrića“, novinar najavljuje sagovornika kao čoveka koji je ostao veran nauci i nazivajući ga „najvećim jugoslovenskim genijem“ ističe kako živi „skromno, povučeno“ na 22. spratu hotela Njujorker u Njujorku.

Tesla: Žena je nedostižan ideal koga ja nisam dostojan

– Kada sam još bio mladić u mom rodnom mestu Smiljanu, majka me je jednom pitala zašto su pojedini pilići krupniji, a drugi sitniji. Podjednako se hrane, čak oni mršaviji više jedu. Danas, posle preko 60 godina u stanju sam da odgovorim na pitanje moje majke. Proučavao sam ishranu i rad organa za varenje kod živine. Došao sam do zaključka da pojedine vrste pretvaraju protein celishodnije, a neke slabije. Tu je, dakle, težište pitanja. I ja sam ga rešio. Pronašao sam način koji baš sada usavršavamo po kome će živina biti mnogo naprednija. To će povećati prihode za preko 50 odsto. U Sjedinjenim Država to iznosi preko 500 miliona dolara godišnje – rekao je Tesla.

Slavni naučnik je u intervjuu za Vreme rekao kako vodi računa o ishrani, a jutro pre razgovora je, kako je rekao, doručkovao karfiol u soku od patlidžana. Međutim, koji red kasnije novinaru Vremena Tesla priznaje da se nije uvek strogo pridržavao pravila u ishrani. Naročito kada se radi o piću.

– Nedavno sam rekao jednom američkom novinaru da bi se moglo napraviti čitavo jedno malo jezero od količine alkohola koju sam u životu popio. Voleo sam viski i staro dobro vino. Danas više ne pijem. Prestao sam kad je došla prohibicija – rekao je Tesla.

Kafu ne pije, a cigare je, kaže, ostavio davno.

– Kao što vidite sve sam mane imao izuzev jedne: nikada se nisam mešao sa ženskima.

– Znači da ste protiv žena?

– Ne, naprotiv! Ja ženu smatram za uzvišeno stvorenje. Nedostižan ideal, koga ja nisam dostojan – odgovorio je Nikola Tesla.

Na pitanje koliko sati dnevno radi Tesla odgovara da je „nekada radio i po 20 časova“, te da tada nije znao za umor. Sada, međutim, radi mnogo manje.

Tesla je tada, a sve se to može pročitati u ovom intervjuu Vremena, verovao u „međuplanetarno letenje“, ali i u to da na drugim planetama ima živih bića. Priseća se i svog boravka u „Starom Kraju“ 1892, kada je posetio i Beograd i razgovarao sa Aleksandrom Obrenovićem.

Planirao je te 1938. da se ponovo vrati u Jugoslaviju.

– Kako da ne! Čekam da me prestanu ovi bolovi. Osim toga, želim da usavršim jedan nov avion, sa kojim ću moći da preletim okean za tri sata. Biće sasvim mali, mogao bi ući kroz ovaj prozor – objasnio je Tesla.

U razgovoru koji je, kako piše autor, trajao dva sata Nikola Tesla mu se poverio da radi na još jednom izumu koji bi mogao ženama koje kubure sa viškom kilograma da pomogne da ih se reše brzo i lako.

Novinar podseća čitaoce Vremena kako je Tesla pravi poliglota koji perfektno govori šest jezika, a „razume još desetak drugih“ i napominje kako je od naučnika „uzgred saznao“ kako tehnika nije jedina njegova ljubav i da se kao mlad bavio literaturom i jedno vreme bio čak i novinar.

– Znate, i ja sam hteo da postanem novinar. Brzo sam se razočarao. Najbolje moje članke urednik je bacao u koš, a objavljivao najgore. Tako sam napustio taj poziv. Možda je ovako bolje. Novinarstvo nije ništa izgubilo, a nauka je valjda nešto dobila – rekao je Tesla, kako bi autor teksta rekao na kraju „najveći Jugosloven u Americi i najveći Amerikanac u svetu“.

– Sve što sam do sada pronašao prava su detinjarija prema onome što sada radim – počeo je razgovor Tesla i obrazložio kako je došao do izuma.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare