20/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Da li je Nikola Tesla bio vernik?

Wikipedia / Javno vlasništvo

Jedan od najvećih umova sveta, Nikola Tesla, svoj život je posvetio nauci, ali o njegovoj duhovnosti ne zna se mnogo. Otac i deda bili su mu pravoslavni sveštenici, a u porodici u kojoj je rođen ukupno je bilo devet sveštenika.

U raznim knjigama se pominje uticaj Teslinog oca, negde se može pronaći da je vežbao jogu, meditirao, da mu je bio blizak hinduizam, da je poštovao sve religije, a da je molio Očenaš.

Njegovom duhovnom stranom ličnosti bavi se prezviter SPC Oliver Subotić koji je napisao i knjigu “Nikola Tesla – duhovni lik”.

„Cela njegova ličnost izlazi van konvencionalnih okvira i najverovatnije, što bi kod njega u činjeničnom smislu moglo da se utvrdi, svakako su njegovi mentalni kapaciteti, sposobnost razmišljanja koja je neviđena u istoriji nauke”, rekao je za RTS prezviter Subotić.

Dodao je da ipak najviše insistira na tome da će najveći deo Tesline ličnosti za nas ostati – tajna.

„Mi možemo da rekonstruišemo jedan deo, to će biti vrh ledenog brega, taj jedan deo možemo da rekonstruišemo na osnovu njegovih tekstova, članaka, korespondencije… On je imao 10.000 korespondenata… Ali, u dubinu njegove duše zaći – to će biti zauvek nemoguće”, smatra prezviter Subotić.

Na pitanje o tome da li je pojednostavljivanje reći da je Nikola Tesla bio pravoslavac, hrišćanin, Subotić kaže:

„Kada kažemo ‚‘hrišćanin‘, moramo tu da napravimo jednu nijansu. Postoji više vrsta hrišćana. Imate liturgijske hrišćane koji su svake nedelje na službi, koji redovno poste, i Bogu se mole. I to bi bilo nešto što bi bilo hrišćanstvo u užem smislu. On nije živeo liturgijski, jer je njegov život bio od hotela u kome je živeo do svoje laboratorije, i on se potpuno tome predao. Ali njegov religijski doživljaj i njegova etika su suštinski hrišćanske.”

Podseća da je, kada je Tesla primao Edisonovu medalju, rekao za sebe da je „duboko religiozan u srcu – na svoj način”.

„Uvek je eksplicitno izdvajao hrišćanstvo iz korpusa svetskih religija govoreći da je ono jedina eksperimentalna religija – to je njegova reč”, rekao je prezviter Subotić koji je registrovao i zadužbinu „Petar Mandić”.

Kaže da su prihodi od prodaje knjige namenjeni u humanitarne svrhe, a da su među ciljevima Zadužbine razvoj škola roditeljstva u Srbiji, kako navodi „po ugledu na Teslinu vezu sa roditeljima”.

Sputnjik

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: