Marković: Ne znamo koliko je antitela dovoljno za zaštitu od korone

Marković: Ne znamo koliko je antitela dovoljno za zaštitu od korone

Imunolog Miloš Marković izjavio je da merenje antigena nije celokupna procena imuniteta i da se u ovom trenutku sa sigurnošću ne zna “koja antitela i u kojoj meri štite”.

“Ne znamo ni koji nivo antitela je potreban za zaštitu”, rekao je za list Politika Marković, imunolog sa Insituta za makrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakuteta u Beogradu.

On je ocenio da je na delu prava “antitelomanija”, odnosno da mnogi posle vakcinacije protiv korone idu u laboratorije da mere nivo antitela i da posle rezultate stavljaju na društvene mreže.

Prema njegovim rečima, ne zna se koliki nivo antitela treba da ima osoba da bi se znalo da je zaštićena od korone.

“Pored toga, različite laboratorije koriste različite tehnike merenja, koje još uvek nisu standardizovane i čiji rezultati ne mogu da se porede, odnosno ne mogu da se porede babe i žabe, slikovito rečeno”, rekao je Marković.

Kako je naveo, ne znači da će neko ko ima u nalazima antitela 100 biti više zaštićen od onog ko ima 50.

“Zato ja ne vidim nikakav smisao da se meri nivo antigena, iako sam svestan da ljudi to masovno rade. Dijaglostička metoda je svrsishodna samo ako može da se protumači nalaz i preduzmu mere”, naveo je Marković.

Kako je istakao, “on ne zna da protumači rezultate antitela, niti misli da iko u svetu to može da kaže, a ako neko smatra da zna, voleo bi da mu objasni na osnovu čega to misli”.

“Želim da kažem da niko trenutno ne može čoveku da kaže da je sigurno zaštićen od korone”, rekao je Marković.

Beta
POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar