MNOGI SU PRIMETILI: Simbol na poslednjoj fotografiji vladike Atanasija i Mlađe Đorđevića (FOTO)

MNOGI SU PRIMETILI: Simbol na poslednjoj fotografiji vladike Atanasija i Mlađe Đorđevića

Blaženopočivši vladika Atanasije važio je u narodu za čoveka koga su poštovali i cenili, što zbog velikog znanja, što zbog blagosti u licu i rečima, što zbog spremnosti da uvek i svuda iznosi istinu i uvek stane u odbranu istine i naroda.

MNOGI SU PRIMETILI: Simbol na poslednjoj fotografiji vladike Atanasija i Mlađe Đorđevića
Foto: Ptivatna arhiva

Njegovih govora i reči mnogi se sećaju sa poštovanjem i divljnjem.

Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje bio je prijatelj sa vladikom Atanasijem mnogo decenija.

Foto: Ptivatna arhiva

„I, iako sam imao Božju blagodat da ga poznajem 35 godina, upravo po tome ću ga zauvek i pamtiti: po odnosu prema svom duhovnom bratu, deci i “deci”, ali i po razgovorima o politici, trenutnoj vlasti i sudbini našeg stradalnog Kosmeta, po kojima je Tasa verovatno svima poznat“, napisao je Mlađa Đorđević na svom Fejsbuk profilu, sećajući se prijateljstva sa vladikom Atanasijem.

Ono što je zanimljivo je podatak da je Mlađan Đorđević pre par dana na svojim društvenim mrežama postavio fotografiju sa pokojnim vladikom Atanasijem, naglasivši da je to njihova poslednja fotografija. Mnogi korisnici društvenih mreža su primetili šolju iz koje vladika Atanasije pije. Naime, na šolji se vidi srpska trobojka i natpis „dogodine na Lovćenu“.

Foto: Ptivatna arhiva

Podsećanja radi, vladika Atanasije bio je veliki borac za slobodu srpskog naroda u Crnoj Gori, kao i očuvanje svetinja u Crnoj Gori.

Još je veća zanimljivost da je i njegov najbolji prijatelj, takođe blaženopočivši mitropolit Amfilohije kao zavet narodu u amanet ostavio „da na vrh Lovćena vrati crkvu Svetog Petra Cetinjskog“, što je bila njegova želja.

Politikon

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar