Naučnici utvrdili: Pevanje nije rizičnije od govora za širenje koronavirusa

Naučnici utvrdili: Pevanje nije rizičnije od govora za širenje koronavirusa

Pevanje ne proizvodi značajno više čestica aerosola od govora sličnom jačinom glasa što bi značilo da nije rizičnije za širenje koronavirusa, pokazuje naučno istraživanje.

Naučnicii su utvrdili da je presudno koliko je osoba glasna, prema istraživanju koje još nije prošlo naučne recenzije, piše BBC.

Projekat pod nazivom “Izvođenje” proučavao je količinu aerosola i kapljica koje stvaraju izvođači, a nalazi studije mogli bi da imaju uticaj na predstave koje se održavaju u zatvorenim prostorima.

U mnogim zemljama uvedena su stroga epidemiološka pravila za nastupe pevača i glumaca.

Aerosoli su sitne čestice koje se izdišu i lebde vazduhom i sve je više dokaza da se koronavirus može širiti na taj način, kao i kapljicama koje padaju na površinu i koje se zatim dodiruju.

U istraživanju je učestvovalo 25 profesionalnih izvođača različitog pola, godina i etničkih grupa koji nastupaju u mjuziklima, operama, crkvenim horovima, džezu i pop muzici.

Istraživanje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Bristolu.

Naučnici utvrdili: Pevanje nije rizičnije od govora za širenje koronavirusa
Image by NikolayFrolochkin from Pixabay

Svi ispitanici su izveli niz nastupa od pevanja do pričanja “Srećan rođendan” različitim intenzitetom glasa u pozorištu u uslovima gde nije bilo drugih aerosola osim onih koje su sami proizveli.

To je naučnicima omogućilo analizu aerosola koji je pratio svako izvođenje. Utvrdili su da je jačina glasa najviše uticala na količinu proizvedenog aerosola.

Uočeno je da je postojala određena razlika, iako ne značajna, između govora i pevanja istim intezitetom. Vikanje i pevanje najjačim intenzitetom stvaralo je 30 puta više aerosola.

Ventilacija u pozorišnom prostoru takođe je uticala na to kako se u vazduhu raspoređuje aerosol. Veličina prostora i snaga ventilacije uticali su na koncentrciju aerosola.

“Naše istraživanje pružilo je snažan naučni temelj preporuka za sigurna umetnička izvođenja, vezano uz kovid-19, kako za izvođače tako i za publiku, osiguravanjem prostora koji se provetrava na primereni način kako bi se smanjio rizik prenosa virusa”, kaže autor studije, Džonatan Rid, profesor hemije sa Univerziteta u Bristolu.

Dr Rupert Bil iz instituta Fransis Krik kaže da je ovo važno istraživanje koje ukazuje da ne postoji prekomerni rizik prenosa virusa pevanjem i dodaje:

“Ali, veći rizik prati glasni govor i glasno pevanje. To istraživanje podupire mogućnost sigurnih izvođenja uz odgovarajuće mere opreza kakve su održavanje fizičke distance i provetravanje”.

Dr Džulijan Tang, stručnjak za respiratorne bolesti sa Univerziteta u Lejkesteru dodaje da se rizik povećava kad grupa pevača zajedno peva i peva publici, bez obzira na to da li se radi o crkvama, koncertnim dvoranama ili pozorištima. Svako je potrebno još istraživanja.

N1, BBC

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare