25/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Posle vakcine Sputnjik V dva meseca bez alkohola

Image by <a href="https://pixabay.com/users/photolizm-84419/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=417786">Liz Masoner</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=417786">Pixabay</a>

Posle vakcine Sputnjik V dva meseca bez alkohola

Oni koji se odluče da prime vakcinu Sputnjik V protiv korona virusa moraju dva meseca da se uzdrže od alkohola, pre i posle imunizacije, saopštila je danas šef ruske službe za zaštitu potrošača i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova.

Instrukcije Popove usledile su posle izjave zamenice premijera Tatjane Golikove da bi građani trebalo da izbegavaju alkohol i imunosupresive tokom 42 dana, jer se vakcina prima u dve doze u razmaku od 21 dan, prenosi portal Moskov tajm.

Uzimanje alkohola mora da prestane najmanje dve nedelje pre imunizacije, rekla je Popova, a oni koji prime prvu dozu moraju se uzdržati od alkohola u naredna 42 dana.

Ukoliko želimo da ostanemo zdravi i imamo jak imuni odgovor i da se ne pije alkohol, apelovala je ona na svoje sugrađane, koji su u svetu prepoznati kao najveći konzumenti alkohola u svetu, iako se od 2003. godine beleži značajan pad u potrošnji alkohola.

Popova je savetovala građane i da ne puše pre i posle vakcinacije, jer dim duvana iritira pluća i smanjuje imuni odgovor.

Izvor: Danas / Foto: Pixabay

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: