Sa Univerziteta Džordžija tvrde da su PRONAŠLI LEK KOJI SPREČAVA ŠIRENJE VIRUSA KORONE za jedan dan

Sa Univerziteta Džordžija tvrde da su pronašli lek koji sprečava širenje virusa korone za jedan dan

Novi antivirusni lek „molnupiravir“ ili MK-4482/EIDD-2801, koji se uzima oralno, u roku od 24 sata potpuno sprečava širenje virusa korona sa zaraženih na zdrave jedinke, saopštili su svoja saznanja istražitelji sa Instituta za biomedicinske nauke pri Državnom univerzitetu Džordžija.

Grupa istražitelja pod rukovodstvom univerzitetskog profesora-doktora Ričarda Plempera prethodno je otkrila lek koji deluje protiv virusa gripa.

Plemper je rekao da je ovo prva demonstracija leka za oralnu upotrebu koji brzo onemogućava prenos SARS-CoV-2, te bi MK-4482/EIDD-2801 mogao da predstavlja prekretnicu, preneo je sajt news-medical.net.

Prekid transmisije SARS-CoV-2 do masovne vakcinacije protiv virusa je od suštinskog značaja za upravljanje pandemijom kovida 19 i ublažavanje njenih katastrofalnih posledica.

S obzirom da se lek može uzimati oralno, sa lečenjem se može početi u ranoj fazi obolevanja uz potencijalno trostruku korist – sprečavanje da bolest kod pacijenta uznapreduje do ozbiljnog stanja, skraćenje faze u kojoj je osoba zarazna u cilju sprečavanja emocionalnih i socioekonomskih posledica dugog boravka u izolaciji i brzo smirivanje lokalnih žarišta.

„Prvo smo primetili da MK-4482/EIDD-2801 ima širok spektar delovanja protiv respiratornih RNA virusa i da se lečenjem zaraženih životinja oralnom upotrebom leka višestruko smanjuje otpuštanje virusnih čestica, čime se drastično smanjuje transmisija“, rekao je Plemper, dodajući da je iz tih razloga MK-4482/EIDD/2801 moćni kandidat za farmakološku kontrolu kovida 19.

Studija je objavljena u naučnom časopisu „Nejčer majkrobiolodži“, a Plemperov tim je testirao efikasnost leka MK-4482/EIDD-2801 u sprečavanju širenja virusa na feretki ili afričkom tvoru (Mustela putorius furo).

„Pretpostavljamo da su feretke relevantni modeli za transmisiju jer brzo šire SARS-CoV-2, ali uglavnom ne razvijaju teške oblike oboljenja, što najviše liči na način na koji mlađa populacija širi virus“, rekao je dr Robert Koks, član Plemperove grupe i jedan od glavnih autora studije.

Istražitelji su zarazili bele tvorove virusom korona i započeli lečenje lekom MK-4482/EIDD-2801 kada je virus počeo da se širi iz nosa životinja.

Kada su u isti kavez stavili zaražene životinje kojima su dali lek i one nezaražene, nijedna od ovih neinficiranih nije dobila virus prilikom kontakta sa inficiranim.

Ako se pokažu isti rezultati istraživanja i sa ljudima, pacijenti oboleli od kovida 19, a koji su popili „molnupiravir“ mogu da prestanu da budu zarazni u roku od 24 sata od uzimanja leka.

MK-4482/EIDD-2801 je trenutno u naprednoj fazi kliničkih testiranja.

Izvor: Danas/ M. Kojčić, Foto ilustracija Pixabay/ Arek Socha

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare