Sem dužine “ponosa” šta još muči muškarce

Muškarcima se stereotipno nameće da uvek moraju da budu raspoloženi za seks, da mora da ih uzbudi već jedan pogled na privlačnu ženu ili fotku privlačne žene, da moraju da budu nezasitni ljubavnici… Ali, daleko je to od istine…

I muškarci su delikatna bića koja imaju brojne dileme i čije izvođenje u seksu zavisi od brojnih faktora.

Više godina, duža predigra

Kako stare, muškarcima je potrebno sve više stimulacije da dožive seksualni vrhunac. Razlog za to je manja količina testosterona, zdravstveno stanje, uzimanje lekova itd.

Koliko je to u centimetrima?

Istina o dužini penisa nije posebno dugačka: prosečna dužina polnog organa u erekciji iznosi između 12,7 i 15,2 centimetra. U opuštenom stanju penis odraslog muškarca prosečno je dugačak oko osam centimetara.

Ljubavni tepih ili glatki torzo

Mediji nas poslednjih godina bombarduju razgolićenim nabildovanim muškim grudima bez ijedne dlačice. Nije ni čudo što su mnogi muškarci pomislili da se “ljubavni tepisi” više ne sviđaju ženama, te su prionuli na brijanje torza. Ali, prema studiji objavljenoj u publikaciji “Archives of Sexual Behavior”, uprkos “teroru” glatkoputih mladića, staromodno dlakave muške grudi još su na visokom mestu ženske top lestvice muških atraktivnosti.

Orgazam nije uvek najvažniji

Mada se orgazam shvata kao ono čemu se u seksu teži, istraživanja seksualnog zadovoljstva kod žena pokazuju da mnoge dame uopšte ne spominju orgazme kad govore o seksualnim iskustvima koja im pružaju najviše zadovoljstva. Umesto toga, kao najuzbudljivije faktore navode osećaj da su voljene, strastvenost, osećaj sreće, uzbuđenja, erotičnosti, uz uobičajeno isticanje osećaja povezanosti s voljenom osobom.

Manje od dva minuta ipak je premalo

Kako sami priznaju, najčešća muška seksualna disfunkcionalnost je preuranjena ejakulacija, koja se pojavljuje kod 20 do 30 posto muškaraca svih starosnih dobi. “Preuranjenost” je, naravno, subjektivna procena, ali stručnjaci smatraju da je zaista preuranjena ejakulacija ona koja se dogodi u roku od dva minuta od vaginalne penetracije.

Pet minuta je dovoljno

Istraživanje koje je obuhvatilo 500 heteroseksualnih parova iz pet različitih država, uključujući SAD, pokazalo je da, u proseku, muškarcu treba malo više od pet minuta da dostigne orgazam tokom seksualnog odnosa. Malo? Puno? Zavisi od ukusa.

Kako usporiti?

Pomoći kod preuranjene ejakulacije ima. To su lekovi, posebne tehnike i – češći seks. Lekari ponekad propisuju lekove, a ponekad preporuče tehniku “stiskanja i popuštanja” koja može da pomogne muškarcima da odlože ejakulaciju. Prema toj tehnici muškarac prestaje da stimuliše penis kad oseti da se bliži ejakulacija. Neki terapeuti preporučuju češće seksualne odnose kako bi se celo muškarčevo telo “naviklo” na seksualno uzbuđenje i užitak, što bi trebalo da pomogne u odlaganju orgazma.

Kada ste zabrinuti?

Nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije treba lečiti kad se pojavljuje u više od 50 posto pokušaja vođenja ljubavi. Povremeni neuspesi, ređi od 20 posto pokušaja, nisu neuobičajeni i mogu da se dogode iz raznih razloga, zbog umora, alkohola, lošeg raspoloženja itd. Ipak, istraživanja nisu utvrdila nikakvu vezu između umerenog konzumiranja alkohola i erektilne disfunkcije. Ponekad alkohol može da smanji teskobu i tako čak pomogne u erekciji. Ipak, kod starijih i male količine alkohola mogu da ometu erekciju.

Večno pitanje dužine

Muškarci su opterećeni dužinom penisa i uvereni da je presudno važna ženama. Ali, nije. Holandsko istraživanje otkriva da je za samo 1% žena dužina penisa “vrlo važna”, za 20% je “važna”, za 22% “potpuno nevažna”.

Kondom i zadovoljstvo

Muškarci ponekad žele da izbegnu upotrebu kondoma tvrdeći da je s njim osećaj zadovoljstva manji i njima i partnerki. Ali, to nije istina. Veliko američko istraživanje pokazalo je da kondom nema uticaja na doživljaj seksualnog odnosa kao pozitivnog iskustva.

Sve ređe i ređe

Iako se često tvrdi da muškarci s godinama ne gube na privlačnosti, podaci o učestalosti seksualnih odnosa pokazuju da toj privlačnosti i nije teško odoleti. Barem kod muškaraca u u braku. Prema američkom istraživanju devet posto oženjenih muškaraca između 40 i 49 godina nije imalo seksualni odnos u proteklih godinu dana, između 50. i 59. godine ljubav proteklih 12 meseci nije vodilo 21 posto njih, kod deceniju starijih unazad godinu dana nije se “osladilo” njih 34 posto, u dobi iznad 70 proteklih 12 meseci bez seksa je bilo 54 posto.

Vesti online

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare