Igumanija Ekatarina: Kad zagrmi u nedelju pred Božić, to Gospod Srbe na bunu poziva ! “OČEVI DA BUDU ONO ŠTO TREBA DA BUDU, I DECU SVOJU OD ZLOTVORA OSLOBODE”

Igumanija Ekatarina: Kad zagrmi u nedelju pred Božić, to Gospod Srbe na bunu poziva ! “OČEVI DA BUDU ONO ŠTO TREBA DA BUDU, I DECU SVOJU OD ZLOTVORA OSLOBODE”

Pravosalavni vernici danas obeležavaju hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji pada prve nedelje pred Božić. Ovaj praznik, isto kao i Materice i Detinjci spada u porodične praznike.

Kad zagrmi na Svetoga Savu, veruje se, čekaju nas burni događaji. U narodu odvajkada važi ne samo ovo predskazanje. Nekada sluti da će biti ratova, a postoji i ono, koje nagoveštava pozitivne događaje.

Manje je u narodu poznato predskazanje o tome šta znači kad grmi na današnji dan, na praznik Oci. A večeras je grmelo širom Banata i u drugim krajevima Srbije.

Igrom slučaja, došli smo još ranije do kopije pisma igumanije Ekaterine, starešine Varlamo-Hutinjsko Spaso-Preobraženjskog ženskog manastira kod Velikog Novgoroda, koje je uputila sestrama jednog manastira u Srbiji, čiji je vladika zabranio da se ova prepiska javno objavi.

Prenosimo vam ne baš najbolji prevod delova iz pisma igumanije Ekaterine sestrinstvu manastira u Srbiji.

“Kao što znate voljene sestre, ovaj manastir je osnovan još 1192. godine i uvek je bio mesto gde su srpski crkveni i narodni velikodostojnici svraćali na putu za Moskvu ili Petrovgrad. Ovde su se zadržavali nekoliko dana da se što fizički a ponajviše duhovno okrepe. O dolasku svakog vašeg velikodostojnika igumani manastira su vekovima vodili beleške i zapisivali sve ono što je važno rečeno o duhovnom i svetovnom životu…

Prepričaću vam nešto od onoga što je zapisano, a što su na licu mesta pročitali mnogi vaši mitropoliti koji su nas posećivali…

… Đorđe Petrović pričao 1813. igumanu Ilarionu da je 1804., na praznik Oci, grmelo nad Šumadijom kao da je žarko leto, i da je te noći sanjao dete u belom kako plače i preklinjući poziva da ga ne da Osmanlijama. To je Đorđe, kako kaže, shvatio kao glas od Boga koji je morao da posluša, te potom podiže na bunu srpski narod…

… Prota Mateja je tadšnjem igumanu Makariju pričao i da je Obrenović Miloš isti takav san imao i da je i te 1815. grmelo baš na praznik Oci…

… Iguman Nikolaj beleži da je 1903. u povratku iz Moskve u manastir svratio srpski oficir Dragutin Dimitrijević, da se ispovedio i da je posle toga na večeri i on pričao o grmljavini na Oci te 1903. i o detetu u belom koje traži da ga otmu od okupatora.

… Drage sestre, mnogo je takvih beleški o posetama velikih ljudi iz Srbije i mnogi su od njih u sudbonosnim godinama po vaš narod pričali o grmljavini na Oci u nedelju pre Božića. Čak i kad su manastir komunisti zatvorili, tadašnjeg igumana Serafima, koji je živeo u kolibi blizu manastira, posetio je komunistički zlotvor Mustafa Golubić, ispovedio se i pričao o istom snu i o grmljavini na praznik Oci 1941. godine.

… Zato, drage sestre, služite Gospoda, molite se za svoj narod, molite se za moj ruski narod, i osluškujte, pratite kako diše srpski narod, učite očeve da budu ono što treba da budu. Da budu očevi a ne babe i da decu svoju od zlotvora izbave. Kad zagrmi u nedelju pred Božić, recite narodu da ne sluša meteorologe, već svoje srce i čuće glas Gospoda i znaće da je vreme…”

To su delovi iz pisma igumanije Ekaterine, i pošto je grmelo danas, na praznik Oci, ostaje nam ili da slušamo objašnjenje meteorologa ili poslušamo svoje srce, kako kaže igumanija, i pođemo za nekim ko je dobio znak da nas povede, jer je došlo vreme za oslobođenje.

M. Janković, Foto: Ilustracija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare