Ana Brnabić ostaje premijerka, Dačić ide u opoziciju?

Ana Brnabić ostaje premijerka, Dačić ide u opoziciju?

Gotovo je izvesno da će Ana Brnabić ostati premijerka, ministar finansija Siniša Mali nastaviće i dalje da obavlja tu funkciju, dok će Branislavu Nedimoviću, pored poljoprivrede, biti dodata i ekologija, piše Blic.

Ana Brnabić ostaje premijerka, Dačić ide u opoziciju?
Printscreen

Mada još nije izvesno kada će biti formirana nova vlada, list najavljuje da će u njoj ostati i Zorana Mihajlović. Izvor blizak predsedniku Aleksandru Vučiću rekao je da je on za premijerku i troje ministara već doneo odluku da ostaju u novom timu vlade.

Kako navodi list, tek bi trebalo da se vidi šta će biti sa ostalim SNS kadrovima, a u vrhu SNS dobro se kotiraju i Nebojša Stefanović i Zlatibor Lončar.

Socijalisti idu u opoziciju?

U javnosti se od izbora spekuliše da će se tim Ivice Dačića posle 16 godina na vlasti preseliti u parlamentarne klupe rezervisane za opoziciju.

Ana Brnabić ostaje premijerka, Dačić ide u opoziciju?
Foto: TANJUG/Ministarstvo spoljnih polsova

“Još je rano da govorimo o tome hoće li SPS ponovo biti deo vladajuće koalicije. Svakako da ćemo da razgovaramo”, izjavio je predsednik Vučić, a prema rečima ministarke zadužene za populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović (SPS), sve je u rukama SNS.

Bojan Klačar iz CeSID smatra da ne bi bilo iznenađenje da SPS ne bude deo vladajuće koalicije, prenose “Novosti”.

“Pitanje mesta SPS u novoj vladi neće biti rešeno u narednih nekoliko dana. Ići će se na varijantu da se o tome malo duže pregovara. Naša predviđanja su da će se to dogovoriti tokom leta, bez velike žurbe i pritisaka da se uradi sada”, navodi Klačar.

Prema njegovim rečima, mesto SPS u vladi “nije upitno zbog toga što imaju loše i narušene odnose sa SNS, već zbog činjenice da to nije od političke koristi naprednjacima”, ali bi im, sa druge strane, “zbog pregovora o KiM odgovarao širi konsenzus”.

Inače, naprednjaci i bez koalicionih partnera sa liste imaju mogućnost da sami formiraju vlast. Njih će u parlamentu biti najmanje 159.

Rok za formiranje nove Vlade počinje da teče od konstitutivne sednice Skupštine, koja mora da bude održana do 25. jula. Novi ministarski tim mora biti izabran u roku od 90 dana nakon sednice parlamenta, odnosno do 23. oktobra.

Blic, Novosti

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare