Bivši američki general najavljuje obračun SAD i Rusije na Balkanu

Bivši američki general najavljuje obračun SAD i Rusije na Balkanu

“Ovo će biti godina rastućih sukoba između Zapada i Rusije za budućnost Zapadnog Balkana”, kaže nekadašnji vrhovni komandant NATO i general američke avijacije u penziji Filip Bridlov.

On smatra da će novo-staro geopolitičko polje borbe biti jugoistočna Evropa, a posebno je u tok kontekstu apostrofirao Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

– Ovu godinu će obeležiti intenziviranje sukoba između Zapada i Rusije za budućnost Jugoistoka Evrope, ali nova američka vlada vratila je fokus SAD na to područje nakon više od 10 godina povlačenja – rekao je on za hrvatske medije na virtuelnom okruglom stolu, prenosi Hina.

Naveo je i da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov krajem prošle godine na svom “političkom hodočašću” ciljao na dve države koje “Moskvi omogućavaju da provodi svoju regionalnu politiku zavadi pa vladaj – Bosnu i Hercegovinu i Srbiju”.

– Moskva će se nastaviti žestoko da se protiviti napretku BiH prema Evropskoj uniji, a Srbija će sprovoditi svoj projekt u vezi Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – predviđa Bridlov, inače stručnjak za evropsku sigurnost.

On se osvrnuo i na vojno jačanje Srbije, dodavši da NATO u svom delovanju mora biti otvoreniji oko događaja na Balkanu.

– Deo shvatanja problema je priznanje da on postoji i njegova kategorizacija. Mislim da bi bilo od velike pomoći kad bi vođstvo NATO-a bilo direktnije oko tih zabrinutosti, i na njih odgovorilo diplomatskim i političkim radom u regionu – naveo je on.

Sarađivao sa Bajdenom

Ovaj američki general, inače, novog ministra odbrane SAD Lojda Austina naziva “dobrim prijateljem”, a u prošlosti je često sarađivao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom Bajdenom dok je on bio senator, a kasnije i potpredsednik.

Kaže da je “dobra vest” što se nova američka vlada jasno postavila prema NATO i Jugoistoku Evrope.

– Novi predsednik će vratiti Ameriku u Evropu kako bi tamo ponovno bila deo vođstva, nakon 12 godina američkog povlačenja sa Starog kontinenta – naglasio je on.

Bridlov ističe da “odbija da bude političar”, jer u Vašingtonu ima poverenje obe političke strane, “pa ne želi otuđiti polovinu publike”, ali rekao je da su ljudi koje je imenovala Bajdenova vlada snažno predani NATO savezu i upoznati sa evropskim i zapadnobalkanskim geopolitičkim kontekstom.

– Mislim da ćete videti primerenu vrstu pažnje SAD – rekao je on.

Zajednička evropska vojska

Govoreći o ideji stvaranja zajedničke evropske vojske, koja je dobila na važnosti nakon što je prethodni američki predsednik Donald Trump zauzeo “hladniji” stav prema NATO savezu i partnerstvu sa Evropom, Bridlov je istakao da je sve što države Evropske unije čine za svoju vojsku dobro i za NATO, jer je većina njih deo oba saveza.

– Ono što nije dobro jeste kada neka država investira u kapacitete koje NATO već poseduje – rekao je.

Dodao je kako neprijatelji Severnoatlantskog saveza snažno pokušavaju da utiču na javno mnjenjeje Zapada, da NATO još nije pronašao odgovor na borbu informacijama u toj “sivoj zoni”, ali da je to sve češća tema unutar Saveza.

Vesti online, Blic

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yandex taxista
3 godine pre

Svaki cm2 na ovoj planeti je je bitan.