Blokiran izbor Kristofera Hila

Izvor:
Beta

Kandidat za mesto ambasadora SAD u Beogradu, Kristofer Hil i još dvadesetak njegovih kolega sačekaće neko vreme da Senat potvrdi njihov izbor.

Republikanski senator Ted Kruz je blokirao čitav proces zbog odustajanja administracije Džozefa Bajdena od blokade ruskog projekta “Severni tok 2”.

Među kandidatima čiji je izbor, bar za sada, obustavljen su Bajdenov favorit za mesto ambasadora u Beogradu, Kristofer Hili verovatni budući šef američkih diplomata u Prištini, Džefri Hovenier.

Jedini Bajdenov kandidat čiji se izbor ne dovodi u pitanje je budući ambasador SAD u Pekingu, Nikolas Burns, još jedan veteran diplomatskih manevara koji su pratili raspad bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka.

Burnsov izbor je siguran i zbog činjenice da SAD već više od godinu dana u Kini nemaju ambasadora kojeg je prethodno potvrdio Senat, javlja Blumberg.

Osim Kruza, izbor većine ambasadora blokira i senator Džoš Houli.

Demokrate optužuju republikance da ovakvim potezima nanose veliku štetu američkoj spoljnoj politici.

Američka “invazija” na Balkan?

Podsetimo, prema poslednjim potezima Vašingtona, Amerika se vraća na Balkan, i to u velikom stilu.

Ako je suditi prema petorki koju je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden delegirao da se u narednom periodu bave zemljama Balkana, Vašington ima veoma ozbiljne namere na ovim prostorima u narednom periodu.

Bajdenovih pet specijalaca su Gabrijel Eskobar, Kristofer Hil, Džefri Hovenier, Majkl Marfi i Džejms O Brajen – neki će se regionom baviti kao ambasadori, neki kao specijalni izaslanici Stejt departmenta ali im je svima zajedničko to što su prekaljene diplomate, energičnog nastupa, Balkan poznaju praktično kao svoj džep i svi govore srpski.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar