Bojana Jovanović: Dumanoviću se ponavlja situacija od pre nekoliko godina

Optužba Milana Dumanovića, bivšeg pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a Srbije, da „Bezbednosno-informativna agencija i Srpska napredna stranka dele novac od droge“ ipak će, po svemu sudeći, dobiti pravni epilog.

Naime, Bezbednosno-informativna agencija u toku jučerašnjeg dana podnela je krivičnu prijavu Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu protiv Dumanovića, tvrdeći da je svojim nastupom u poslednjoj epizodi emisije „Utisak nedelje“ počinio krivično delo izazivanje panike i nereda za koje se može izreći zatvorska kazna u rasponu od šest meseci do pet godina.

Kako se navodi u prijavi koju je potpisao direktor BIA Bratislav Gašić, Dumanović je u emisiji u više navrata ponovio rečenicu da „novac od droge dele SNS i BIA“, pri čemu je bio svestan da to što iznosi predstavlja lažno tvrđenje.

Ovakav njegov istup, dodaje se u prijavu, imalo je za posledicu  „izazivanje panike iznenadnim uznemirenjem građana jačeg intenziteta prouzrokovanim strahom zbog lažne tvrdnje da BIA i jedna registrovana politička stranka, koja je trenutno vladajuća u Republici Srbiji dele novac od trgovine drogom“.

Time je, ističe se, Dumanović značajno omeo sprovođenje mera BIA na zaštiti bezbednosti Republike Srbije, posebno od organizovanog kriminaliteta, stvarajući osećaj nezadovoljstva, revolta i neodobravanja prema BIA.

Kako stoji u saopštenju BIA, paralelno sa krivičnom prijavom zbog izazivanja panike, direktor BIA Bratislav Gašić je podneo krivičnu prijavu protiv Dumanovića zbog uvreda koje je u emisiji izgovorio na njegov račun.

Reagujući na krivičnu prijavu, Milan Dumanović, član pokreta Oslobođenje, naglasio je da je BIA poslužila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kao predmet zastrašivanja, dodajući da ovakvim postupcima on želi da prikrije čime se bavi korumpirani deo BIA i SNS-a.

Na snimku koji je emitovan na društvenim mrežama, Dumanović je istakao da Bratislav Gašić nema ugled, pa da samim tim i ne može da ga tuži za povredu ugleda.

– Ni u jednom normalnoj zemlji on ne bi mogao da bude na čelu nacionalne obaveštajne agencije, naveo je Dumanović najavljujući podnošenje krivične prijave protiv njega, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Nebojše Stefanovića, nekadašnje državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović i vrha MUP-a zbog organizovanja kriminalne grupe. On je istakao da će zasebnu prijavu podneti protiv Gašića zbog krivičnog dela trgovina uticajem.

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević je naglasio da nisu iznenađeni podnošenjem krivične prijave i da su očekivali odgovor vlasti.

– Aleksandar Vučić je kukavica koja zloupotrebljava BIA da bi se obračunao sa nama. Neće nas uplašiti ovom prijavom, mogu samo da nas ubiju. Ovi pokušaji zastrašivanja pokazuju da ovde nema uslova za život i da žele da nam oduzmu slobodu govora, rekao je Đorđević.

U krivičnoj prijavi BIA je, između ostalog, predložila i saslušanje voditeljke emisije „Utisak nedelje“ Olje Bećković, kao i dvoje ljudi koji su gostovali u epizodi zajedno sa Dumanovićem, Bojana Eleka iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Bojanu Jovanović, urednicu portala Krik.

Bojana Jovanović ističe za Danas da joj nije jasno zbog čega ju je BIA predložila za svedoka, pošto ona može da kaže isto ono što i svako ko je gledao emisiju.

– Milanu Dumanoviću se ponavlja situacija od pre nekoliko godina kada je javno govorio o nezakonitim radnjama koje su pratile odlazak predsednika Vučića u Potočare. I tada, kao i sada, umesto da institucije ispitaju njegove navode i ustanove da li u njima ima istine, pokreće se postupak protiv njega. Optužbe koje je on izneo su veoma ozbiljne, ali su prethodnih godina pojedini predstavnici vlasti iznosili mnogo ozbiljnije optužbe pa protiv njih nije pokretan krivični postupak, navodi Jovanović dodajući da bi direktor BIA Bratislav Gašić najpre trebalo javnosti da da odgovore o svom odnosu sa pripadnicima grupe Zorana Jotića, imajući u vidu da se na suđenju ovoj grupi moglo čuti da je on kod njih „na kazanu“.

Bećković: Odazvaću se pozivu

Olja Bećković, autorka emisije „Utisak nedelje“ nije želela da komentariše krivičnu prijavu koju je Bezbednosno-informativna agencija podnela protiv Milana Dumanovića zbog stavova iznetih u njenoj emisiji. Ona je kratko istakla da će se, ukoliko dobije poziv od tužilaštva, istom odazvati.

Danas/ V. Jeremić

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar