Đorđević: Brnabić da objasni izjavu da se može postići trajno rešenje za Kosovo

Đorđević: Brnabić da objasni izjavu da se može postići trajno rešenje za Kosovo

Predsednik Pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević zatražio je danas da premijerka Ana Brnabić objasni svoje izjave na Delfi ekonomskom forumu u Grčkoj da “samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo” i da je Prespanski sporazum između Grčke i Makedonije primer za Beograd i Prištinu.

Đorđević je poručio Brnabić da kaže o kakvom trajnom rešenju za Kosovo govori i kakva je pregovaračka pozicija Vlade Srbije koju predvodi kada govori o tome, budući da nikakva pregovaračka platforma nije predložena Narodnoj skupštini.

“Da li zna da je Prespanski sporazum potpisan između dve suverene države? Da li je to model po kome će rešiti odnose Srbije i Kosova? Da li zna da je Prespanski sporazum uslovio promene makedonskog ustava? Da li će Srbija na kraju tog procesa morati da menja Ustav i izbaci Kosovo iz njega? Da li je to suština ustavnih promena koje se najavljuju?”, upitao je Đorđević premijerku.

Đorđević je poručio da javnost zaslužuje odgovore na ta pitanja, posebno jer, kako je kazao, aktuelni režim već devet godina pregovara netransparentno i “potpisuje različite sporazume kojima se rasprodaje suverenitet Srbije” daleko od očiju javnosti.

Istakao je da je evidentno da režim Aleksandra Vučića već godinama negira rezoluciju 1244, koju, kako je rekao, Ana Brnabić nije nijednom pomenula u svom izlaganju.

U saopštenju se kaže i da je degutantno što premijerka na međunarodnim skupovima promoviše dijalog sa Prištinom i “praktično moli Aljbina Kurtija da se vrati za pregovarački sto”.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare