Đorđević: Dačić da preuzme odgovornost i otkaže referendum o promeni Ustava

Izvor:
Beta, Foto: Skupština Srbije, Pokret Oslobođenje

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đordjević pozvao je predsednika Skupštine Ivicu Dačića da “preuzme političku odgovornost i otkaže referendum o izmenama Ustava, zakazan za 16. januar”.

“Taj referendum svakako ne sme da se održi. Ustavne promene donosi nelegitimna Skupština, u kojoj nema opozicije. SNS pokušava na silu da promeni najviši pravni akt Srbije”, istakao Đorđević, u pisanoj izjavi.

Đorđević je napomenuo da je u javnost procureo snimak Ivice Dačića sa sastanka sa predstavnicima civilnog društva, “na kojem on kritikuje dolazeće glasanje o promeni Ustava”.

Kako je rekao, “razume Dačićevu frustraciju” time što se “SNS ne bavi referendumom na kojem je sama insistirala, već prebacuje odgovornost na njega”.

Prema Đorđevićevim rečima, radi se o proračunatoj političkoj strategiji naprednjaka.

“Gurnuće u prvi plan Dačića, zbunjivaće javnost, a onda će 16. januara izvesti svoje ucenjene i plaćene glasače na referendum i progurati na silu promene Ustava”, ocenio je Đorđević.

On je kao dokaz svojih tvrdnji naveo da u javnosti “praktično ne postoji nikakva informacija o izmenama Ustava, te da nema kampanje i da je referendum zakazan u sred zime i odmah nakon praznika”.

“Ceo taj referendum je ustvari probni balon. Ako im ovo sada prođe, sledeće je brisanje Кosova i Metohije iz preambule, na isti nedemokratski način. Zato referendum ne sme da se održi”, naglasio je Đorđević.

Кako je objasnio, najjednostavniji način da se glasanje otkaže je da Dačić, kao predsednik parlamenta, obustavi sve radnje na sprovođenju referenduma.

Đorđević je naveo da mu je drago što Dačić “polako shvata nezavidnu političku poziciju u koju ga stavljaju naprednjaci”.

“Time počinje da se ostvaruje i plan koji je naš Pokret promovisao ranije ove godine u Moskvi, a po kojem bi Dačić preuzeo funkciju vršioca dužnosti predsednika Republike umesto Vučića, te vodio Srbiju do prvih sledećih slobodnih izbora“, rekao je Đorđević.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar