Đorđević: Dodik se sastaje sa Putinom uprkos Vučićevom pokušaju da to spreči

Izvor:
Politički.rs, Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, Printscreen

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević podelio je sa javnošću saznanja o tome kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao da blokira posetu Milorada Dodika Moskvi.

Podsetimo, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine nalazi se u trodnevnoj poseti Rusiji, u okviru koje će se danas sastati i sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako je Đorđević objasnio, Aleksandar Vučić je tokom nedavnog boravka u Rusiji, ali i kroz političke kontakte ranije, pokušao da spreči ovaj sastanak i „nametne sebe kao jedinog igrača na Balkanu“. On navodi da je do tih saznanja došao tokom nedavnog boravka u Moskvi, odakle je i najavio skoru Dodikovu posetu, koja je čuvana u tajnosti.

„Rusija je prozrela Vučićeve namere i njegovu dvostruku igru, gde sa jedne strane glumi velikog rusofila, a onda sprovodi NATO agendu po naredbi Berlina i Vašingtona“, kaže lider Oslobođenja.

Prema njegovim navodima, Dodikova poseta pokazuje da Rusija „Vučiću više ne veruje po pitanju Bosne“.

„Iako je Vučić egzaltirano najavljivao da će sa Putinom pričati isključivo o gasu, iz Kremlja smo mogli da čujemo da se na sastancima uglavnom govorilo o BiH, kao i o Kosovu i Metohiji. U Rusiji nisu zadovoljni Vučićevim zastupanjem zapadnih interesa na Balkanu“, kaže Đorđević.

On dodaje da su politički odlučioci u Rusiji svesni da će Vučić „pre ili kasnije da ih proda i da se prikloni zapadu“.

„To je postalo izvesno tokom krize oko postavljanja novog visokog predstavnika za BiH. Dok Rusija bojkotuje izbor nemačkog kandidata Šmita, koji je sproveden ilegalno van Saveta bezbednosti, Vučić mu pruža punu podršku“, objašnjava predsednik pokreta Oslobođenje.

On je podsetio da je lider SNS nedavno u Sloveniji potpisao rezoluciju Evropske narodne partije kojom se sve strane pozivaju da priznaju izbor Kristijana Šmita za visokog predstavnika i da sarađuju s njim, što je prema njegovim rečima izazvalo veliko nezadovoljstvo u Rusiji.

„Zbog svega toga u Moskvi postoji opravdana sumnja da Vučić vodi Srbiju ka NATO i da nas odaljava od Rusije, našeg najiskrenijeg prijatelja“, rekao je Mlađan Đorđević.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare